ΠΡΟΦΙΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Λέγοντας προφιλοπλαστική εννοούμε την αρμονία που θα πρέπει να υπάρχει πολλές φορές στο προφίλ μεταξύ μύτης και πηγουνιού. Ένα υποπλαστικό πηγούνι μπορεί να κάνει μια φυσιολογική μύτη να φαίνεται μεγάλη . Επίσης μπορεί να δίνει την εντύπωση ενός χαλαρού λαιμού . Απο την άλλη πλευρά ένα υπερβολικό πηγούνι μπορεί να δίνει την εντύπωση μιας μικρής μύτης. Το τελικό αποτέλεσμα μιας διόρθωσης πρέπει να είναι μια αρμονική σχέση μεταξύ της μύτης και του πηγουνιού.

ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Η διαμόρφωση του προφίλ του προσώπου παραμένει πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα πλαστικής χειρουργικής .Ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά από πρότυπα ομορφιάς και αναζητεί την καλύτερη εμφάνιση που θα τον βοηθήσει να γίνει πιο ανταγωνίσιμος σε όλα τα επίπεδα, από το χώρο της εργασίας, εως τη κοινωνική και προσωπική ζωή του.
Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, ότι η πλαστική της μύτης
έχει τις ρίζες στα βάθη των αιώνων.Υπάρχουν αναφορές από το 600 πχ στην αρχαία Ινδία και Αίγυπτο από παπύρους και ιερoγλυφικά που αφορούν την επανόρθωση της μύτης μετα από ακρωτηριασμούς.Η πρώτη ρινοπλαστική αναφέρεται το 1887 (Roe),ενώ πατέρας της σύγχρονης ρινοπλαστικής θεωρείται ο Joseph (1897).Τέλος οι μαθητές του, Aufricht και Safian, ανέπτυξαν τη τεχνική στις Η.Π.Α.

Ποιός είναι κατάλληλος για πλαστική της μύτης

Κάθε άνθρωπος που ενοχλείται από δυσμορφίες της μύτης του. Δυσμορφία θεωρείται η καμπούρα, η γαμψή μύτη, η μεγάλη, η στραβή μύτη ,η φαρδιά μύτη. Κατάλληλοι είναι επίσης, αυτοί που σε μικρή ηλικία είχαν λαγώχειλο, ή άτομα μετά από τραύμα ή αποτυχημένη ρινοπλαστική. Υποψήφιοι ακόμα είναι αυτοί και αυτές που θέλουν να κάνουν μικροδιορθώσεις στη μύτη τους λαμβανομένου υπ’όψιν ότι οι μικρές αλλαγές δίνουν το ωραίο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

Το Διάφραγμα και ο ρόλος του στην επέμβαση

Το διάφραγμα είναι ένα χόνδρινο πέταλο που χωρίζει τη μύτη στα δυο ρουθούνια. Συμμετέχει αρκετές φορές στη δυσμορφία της μύτης η και δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος).Σε μια τέτοια περίπτωση συμμετέχουν και οι κόγχες που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα μαζί την ίδια χρονική στιγμή. Το διάφραγμα όπως και το αυτί αποτελούν περιοχές απ’ όπου μπορούμε να δανεισθούμε χόνδρο, για τις απαιτήσεις της επέμβασης μας.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να χειρουργήσουμε

Για τα κορίτσια η ηλικία των 16 ετών είναι το ελάχιστο όριο που συμβαδίζει με την έλευση της περιόδου. Για τα αγόρια το ελάχιστο όριο είναι η ηλικία των 17 ετών.

Η συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό

Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας επέμβασης είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και της υποψηφίας η του υποψηφίου.Στη συνάντηση αυτή, ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να ακούσει τις προσδοκίες του-της ενδιαφερόμενου-ης και μετά τη λήψη του ιστορικού και τη κλινική εξέταση , να εξηγήσει το τι πραγματικά μπορεί να γίνει. Από τη δεκαετία του 80 και μετά , η τακτική συνίσταται στην ανάλυση των φωτογραφιών (Jack Sheen, UCLA, Los Angeles), στις περιπτώσεις της ρινοπλαστικής- γενειοπλαστικής (προφιλοπλαστική), ενώ ο Peter Mac Kinney, στο Chicago έχει ένα ανατομικό ομοίωμα της μύτης και κάθε φορά εξηγεί μαζί με την ανάλυση των φωτογραφιών, στους υποψηφίους,το σχεδιαστικό πλάνο.
Ο περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί στο κόσμο δείχνουν στους υποψηφίους φωτογραφίες από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στη προσπάθεια τους να δώσουν στην υποψήφια μια εικόνα του αποτελέσματος.
Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έλυσαν πολλά τέτοια προβλήματα.
Η χρήση του software της προσομοίωσης, μέσω μιας ψηφιακής κάμερας (simulation surgical image) , του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, και την αναγκαιότητα μιας γενειοπλαστικής για επίτευξη αρμονίας στο προφίλ (προφιλοπλαστική) στο πρόγραμμα των Windows XP ,της microsoft, βοηθά εντυπωσιακά την υποψηφία να πάρει μια εικόνα, του μετεγχειρητικού αποτελέσματος αλλά και τον πλαστικό χειρουργό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον ασθενή.
Η διαδικασία στηρίζεται στη ψηφιακή τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαρκεί 5-10 λεπτά.

Πως γίνεται η επέμβαση

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κάνουν τους περισσότερους άνδρες και γυναίκες να προχωρήσουν σε μια επέμβαση προφιλοπλαστικής είτε αυτή είναι ρινοπλαστική είτε γενειοπλαστική είτε και τα δυο μαζί είναι η κατανόηση της φιλοσοφίας αλλά και της χειρουργικής τεχνικής που ακολουθούμε. Όσο και να προσπαθούν να διαβάσουν, να μελετήσουν και γενικά να κατανοήσουν την επέμβαση από τα έντυπα, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, την τηλεόραση, ακόμα και από τους πλαστικούς χειρουργούς είναι δύσκολο να την κατανοήσουν πως αυτή γίνεται. Αυτή η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης γεμίζει αμφιβολίες και φόβο χωρίς λόγο, την υποψήφια ή τον υποψήφιο
Σήμερα έχουμε την δυνατότητα στο ιατρείο μας οι υποψήφιοι-ιες να βλέπουν την επέμβαση που τους ενδιαφέρει βήμα-βήμα σε ειδικό πρόραμμα προσομείωσης στα windows xp professional που μαζί με τις πληροφορίες που τους παρέχουμε (κατά την κλινική εξέταση) να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια πριν από αυτή.

Η επέμβαση

Γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένους χώρους (κλινικές), και είναι ασφαλής. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μια ώρα , πλην ορισμένων απαιτητικών τεχνικά, περιπτώσεων, που ο χρόνος μπορεί να παραταθεί λίγο. Η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια . Μετά την επέμβαση οι χειρουργημένοι έχουν ένα ναρθηκάκι στη μύτη και ένα ταμπόν σε κάθε ρουθούνι.Υπάρχουν περιπτώσεις που η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται με την ανοικτή μέθοδο (ανοικτή ρινοπλαστική).

Μετεγχειριτική πορεία

Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται παγοκύστεις για μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων των βλεφάρων.Τα ταμπόν αφαιρούνται εντελώς ανώδυνα, σε 48 ώρες και ο νάρθηκας , σε 6 ημέρες .Η επέμβαση δεν έχει πόνο.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι μπορούν να επανέλθουν στην εργασία μετα την αφαίρεση του νάρθηκα σε 6 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, και ολοκληρώνεται σταδιακά μεχρι και 12 μήνες μετά αλλά σε 6-8 εβδομάδες θα έχετε μια πολύ εικόνα της μύτης.

Οι αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από 6 εβδομάδες αλλά επιτρέπονται τα σπορ που δεν επηρεάζουν τη μύτη, όπως κολύμβηση, γκολφ, ιππασία.

Γενειοπλαστική

Η Γενειοπλαστική, που ονομάζεται και πλαστική του πηγουνιού, είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σκοπό να διαμορφώσει το πηγούνι είτε με αύξηση, τοποθετώντας ένα ένθεμα,είτε με ελάττωση. Πολλές φορές ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προτείνει στον ασθενή και την Γενειοπλαστική μαζί με την Ρινοπλαστική με σκοπό την επίτευξη αρμονίας στο πρόσωπο, μια και το μέγεθοςτου πηγουνιού μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μύτης (προφιλοπλαστική).
Η Γενειοπλαστική μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αρμονία στο πρόσωπο μαζί η χωρίς Ρινοπλαστική. Μαζί με τον πλαστικό χειρουργό θα καταλήξετε στο πλάνο της επέμβασης. Το Software της χειρουργικής προσομοίωσης (Computer Imaging) που διαθέτουμε στο ιατρείο όπως είπαμε δίνει αμέσως την εικόνα που θα έχετε μετά το χειρουργείο.

Η διαδικασία προς το χειρουργείο είναι η ίδια όπως στην ρινοπλαστική μια και τα δυο τμήματα του προφίλ αναλύονται μαζί.Εκεί θα δούμε αφού ελέγξουμε την σύγκλειση των δοντιών που είναι πολύ βασικό στην πρόταση που θα κάνουμε στην υποψήφια η στον υποψήφιο.Ενα μικρό πηγούνι διορθώνεται με ένα ενθεμα ενώ ένα μεγάλο πηγούνι η μια κακή σύγκλειση δοντιών απαιτεί κεφαλομετρική ανάλυση και πιθανά ορθογναθική χειρουργική.Πάντως αυτό που εχει σημασία στην συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό είναι η ανάλυση του προφίλ και κατόπιν να γίνουν οι προτάσεις.Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί μεν ο πλαστικός χειρουργός να προτείνει αλλά η απόφαση το τι θα επιλέξει κάποιος είναι δική του.Γίνεται αναλυτική συζήτηση και συζητούνται ολοι οι παράμετροι.Εδω λοιπόν βλέπουμε την χρησιμότητα του προγράμματος της προσομείωσης αλλα και των μετρήσεων

Η επέμβαση της γενειοπλαστικής διαρκεί από 30 λεπτά εως και 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα.Η τομή γίνεται μέσα από το στόμα συνεπώς δεν υπάρχουν εξωτερική τομή.Η αναισθησία όταν εκτελείτε μόνο γενειοπλαστική είναι τοπική με sedation ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική είναι γενική.
Η νοσηλεία στην γενειοπλαστική είναι παραμονή στην κλινική λίγες ώρες ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική θα παραμείνει ο χειρουργημένος-η ένα βράδυ.
Μετα την επέμβαση της γενειοπλαστικής τοποθετείτε ένα ειδικός επίδεσμος για 48 ώρες και συνήθως υπάρχει μια μικρή δυσφορία που υποχωρεί στα συνήθη παυσίπονα ένα μικρό μούδιασμα και τοπικό οίδημα.Τα ράμματα μέσα στο στόμα αφαιρούνται μετα από 6-7 ημέρες. Εν τω μεταξύ οι χειρουργημένοι τρώνε μαλακές τροφές και πλένουν το στόμα τους με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετα από 6 ημέρες.Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως αλλά την τελική μορφή της γενειοπλαστικής θα την έχετε σε 4-6 εβδομάδες.

My Google+ Profile

 

Προφιλοπλαστική. Φωτογραφίες