ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Το στήθος για τη γυναίκα αποτελεί το σύμβολο της θηλυκότητας, της μητρότητας και του ερωτισμού.

Πάνω από όλα όμως, αποτελεί το μέρος του σώματος της, που σε μερικές περιπτώσεις όπως είναι ο μεγάλος και πτωτικός μαστός μπορεί και δημιουργεί προβλήματα. Η μεγαλομαστία όπως αλλιώς λέγεται αρχίζει από την εφηβεία και συνήθως παραμένει και μετά την εμμηνόπαυση. Φαίνεται, ότι ένας συνδυασμός ορμονών όπως είναι τα οιστρόγονα, η προγεστερόνη, η προλακτίνη, η ινσουλίνη κα, παίζει καθοριστικό ρόλο. Αυτή η αύξηση του μαστού στη γυναίκα αφορά αφ’ ενός μεν τον αδένα και αφ’ ετέρου το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω απ’ αυτόν.

Πότε ενδείκνυται η πλαστική

Μπορούμε να χειρουργήσουμε μια γυναίκα αμέσως μόλις τελειώσει το λύκειο (18-ετών) έως και μετά την εμμηνόπαυση. Η ηλικία των 18 ετών θεωρείται το ελάχιστο όριο για μια νεαρή κοπέλα μια και τότε διαμορφώνεται το στήθος. Οι περισσότερες γυναίκες προσέρχονται στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού γιατί θέλουν να απαλλαγούν από τους πόνους στη πλάτη και τους ώμους, αλλά βέβαια τονίζουν ότι τις ενδιαφέρει και το αισθητικό μέρος, δηλαδή να αποκτήσουν ένα πιο μικρό και στημένο στήθος.

Ο χρόνιος πόνος των μαστών ιδίως κατά τον κύκλο της γυναίκας παίρνει τη μορφή της ινοκυστικής μαστοπάθειας και είναι ένας άλλος συχνός λόγος προσέλευσης αυτών των γυναικών.

Τα αυλάκια από το σουτιέν στο σώμα της, το έκζεμα και οι μυκητιάσεις ιδίως τους θερινούς μήνες δεν είναι σπάνια ενοχλήματα.

Νεαρές κοπέλες με μεγάλο και πεσμένο στήθος δεν μπορούν να γυμναστούν η να αθληθούν μια και περιορίζεται η φυσική δραστηριότητα τους ενώ παράλληλα δεν μπορούν να φορέσουν τα ρούχα που επιθυμούν μια και νιώθουν άβολα λόγω της εικόνας που εμφανίζουν οι μαστοί.

Τέλος, ένα σημαντικό σκέλος των ενδείξεων αποτελεί η δυσκολία που έχει ο χειρουργός –ογκολόγος μαστού στην εξέταση, αλλά και η ίδια η γυναίκα στην αυτοεξέταση του μαστού (περιοδικός προληπτικός έλεγχος του μαστού), για τυχόν ανεύρεση ογκιδίων η μαζών.

Επέμβαση- Τεχνικές

Η επέμβαση της μείωσης του στήθους εκτελείται με γενική αναισθησία. Κατά την συνάντηση στο ιατρείο με τον πλαστικό χειρουργό γίνεται εκτενής ανάλυση της επέμβασης και η ασθενής βλέπει παρόμοιες περιπτώσεις με την δική της. Όλες οι γυναίκες υποβάλλονται σε προ-εγχειρητικό έλεγχο. Η επέμβαση της Μείωσης των μαστών γίνεται σε οργανωμένους ιατρικά χώρους (ιδιωτικές κλινικές). Υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών από πλευράς πλαστικής χειρουργικής και όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη μείωση και ανόρθωση του μεγάλου και πτωτικού μαστού.

Ο ιατρός πριν το χειρουργείο σχεδιάζει πάνω στο στήθος τα σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της επέμβασης για την επίτευξη ενός ωραίου αποτελέσματος, μια και ορίζει το τι θα πρέπει να αφαιρεθεί και τι πρέπει να μείνει για να σχηματισθεί το νέο στήθος. Η επέμβαση διαρκεί 3-3.5 ώρες.

Η παραδοσιακή τεχνική που γίνεται στην βόρειο Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο στηρίζεται στην διατήρηση ενός τμήματος μαστού που περιέχει την θηλή με την θηλαία άλω και παίρνει αιμάτωση από το θωρακικό τοίχωμα (inferior pedicle technique) με διάφορες παραλλαγές. Η καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και της νεύρωσης του κρημνού αυτού αφήνει ανέπαφη την αισθητικότητα της θηλής αλλά και την δυνατότητα για μελλοντικό θηλασμό απ’ ότι άλλες τεχνικές στο παρελθόν. Η λιποαναρρόφηση έχει χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά αλλά από μόνη της δεν χρησιμοποιείται πια. Όλες οι τεχνικές επιτυγχάνουν ένα βαθμό ανόρθωσης του μαστού.

Inferior pedicle technique.


Η τεχνική αυτή είναι γνωστή και σαν τεχνική του ανάστροφου-Τ και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σαν άγκυρα που περιβάλλει την θηλή με την θηλαία-άλω. Ο σχεδιασμός εκτείνεται προς τα κάτω ακολουθώντας τις φυσιολογικές πτυχές του μαστού. Αφαιρείται δέρμα, λίπος και μαζικός αδένας και η θηλή με την θηλαία-άλω μετακινείται σε υψηλότερο σημείο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται και για μεγάλους αλλά και μικρούς μαστούς με λιγότερες τομές.

Vertical scar technique


Η vertical scar κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των μικρότερων τομών αλλά και της καλής προβολής του μαστού μετά την επέμβαση. Αυτός ο τύπος της επέμβασης περιλαμβάνει την χρήση ενός άνω, έσω, ή έξω κρημνού που περιλαμβάνει την θηλή με την θηλαία-άλω. Αυτού του είδους οι μειώσεις χρησιμοποιούνται για μικρούς μαστούς με λίγο χαλαρό δέρμα και φυσικά πιο περιορισμένες τομές. Η επέμβαση αυτή αφαιρεί τον πλάγιο και κάτω πόλο αφήνοντας το άνω ανέπαφο.

Free nipple graft technique

Η free nipple graft τεχνική στηρίζεται στην μείωση του στήθους με ελεύθερη μεταφορά της θηλής με την θηλαία-άλω. Χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλους μαστούς και γιγαντομαστίες που κινδυνεύει η επιβίωση της θηλής με την θηλαία άλω. Υποψήφιες είναι διαβητικές, βαριές καπνίστριες ,γυναίκες με γιγαντομαστίες και γενικά όσες έχουν απόσταση θηλής-θηλαίας άλω από την υπομαστική πτυχή πάνω από 20 cm με μεγάλες απαιτήσεις εκτομής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η θηλή με την θηλαία άλω αφαιρείται en block και τοποθετείται ξανά σε ψηλότερο σημείο του νέου μαστού σαν ελεύθερο μόσχευμα. Στις περιπτώσεις αυτές χάνεται η αίσθηση της θηλής και η δυνατότητα για θηλασμό. Φυσικά με την τεχνική αυτή οι μειώσεις είναι αρκετά μεγάλες.

 

Μετά την επέμβαση

Αμέσως μετά την επέμβαση η γυναίκα παραμένει στο δωμάτιο χωρίς να πονά, φορώντας ένα ειδικό σουτιέν για 3 εβδομάδες. Το επόμενο πρωί μετά την πρώτη αλλαγή η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι η δε κινητοποίηση της είναι άμεση και η ένταξη στην εργασία γίνεται το πολύ εντός της εβδομάδας (εξαρτάται από το είδος της εργασίας). Αφαιρούμε τα ράμματα γύρω από την άλω σε 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Δείτε την επέμβαση σε βίντεο.

επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

 

Μείωση στήθους. Φωτογραφίες