Γενειοπλαστική

Περιλαμβάνει τρείς κατηγορίες

Α:Την γνωστή γενειοπλαστική που ξέρουμε για αύξηση της προβολής του πηγουνιού και επίτευξη συμμετρίας με την μύτη στο προφίλ

Β.Την μείωση-σμίκρυνση του πηγουνιού και

Γ:Την μείωση του βάθους της γενειοχειλικής αύλακας που δεν διορθώνεται με γενειοπλαστική.

Α. Τυπική γενειοπλαστική

Η Γενειοπλαστική, που ονομάζεται και πλαστική του πηγουνιού, είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σκοπό να διαμορφώσει το πηγούνι είτε με αύξηση, τοποθετώντας ένα ένθεμα,είτε με ελάττωση. Πολλές φορές ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προτείνει στον ασθενή και την Γενειοπλαστική μαζί με την Ρινοπλαστική με σκοπό την επίτευξη αρμονίας στο πρόσωπο, μια και το μέγεθοςτου πηγουνιού μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μύτης (προφιλοπλαστική).

 Η Γενειοπλαστική μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αρμονία στο πρόσωπο μαζί η χωρίς Ρινοπλαστική. Μαζί με τον πλαστικό χειρουργό θα καταλήξετε στο πλάνο της επέμβασης. Το Software της χειρουργικής προσομοίωσης (Computer Imaging) που διαθέτουμε στο ιατρείο όπως είπαμε δίνει αμέσως την εικόνα που θα έχετε μετά το χειρουργείο.

Η διαδικασία προς το χειρουργείο είναι η ίδια όπως στην ρινοπλαστική μια και τα δυο τμήματα του προφίλ αναλύονται μαζί.Εκεί θα δούμε αφού ελέγξουμε την σύγκλειση των δοντιών που είναι πολύ βασικό στην πρόταση που θα κάνουμε στην υποψήφια η στον υποψήφιο.Ενα μικρό πηγούνι διορθώνεται με ένα ενθεμα ενώ ένα μεγάλο πηγούνι η μια κακή σύγκλειση δοντιών απαιτεί κεφαλομετρική ανάλυση και πιθανά ορθογναθική χειρουργική.Πάντως αυτό που εχει σημασία στην συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό είναι η ανάλυση του προφίλ και κατόπιν να γίνουν οι προτάσεις.Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί μεν ο πλαστικός χειρουργός να προτείνει αλλά η απόφαση το τι θα επιλέξει κάποιος είναι δική του.Γίνεται αναλυτική συζήτηση και συζητούνται ολοι οι παράμετροι.

Η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου μεγέθους ενθέματος πηγουνιού

Στο ιατρείο έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάζουμε διάφορα sizers (δοκιμαστικά ενθέματα), να παίρνουμε φωτογραφίες του υποψήφιου και να αναλύουμε στον υπολογιστή πιο μέγεθος ενθέματος είναι κατάλληλο για την περίπτωση του. Τα δοκιμαστικά ενθέματα δίνουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους ασθενείς να πάρουν μια εικόνα και να συν-αποφασίσουμε το καταλληλότερο μέγεθος.
Το πρόγραμμα προσομείωσης μας βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις που μαζί με τα sizers ετοιμάζουμε την επέμβαση στο ιατρείο.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα διάφορα μεγέθη με δοκιμαστικά ενθέματα:

Sizers Πηγουνιού

small-medium-large-extralarge

Η επέμβαση της γενειοπλαστικής διαρκεί από 30 λεπτά εως και 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα.Η τομή γίνεται μέσα από το στόμα συνεπώς δεν υπάρχουν εξωτερική τομή.
Η αναισθησία όταν εκτελείτε μόνο γενειοπλαστική είναι τοπική με sedation ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική είναι γενική.

Η νοσηλεία στην γενειοπλαστική είναι παραμονή στην κλινική λίγες ώρες ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική θα παραμείνει ο χειρουργημένος-η ένα βράδυ.


Μετα την επέμβαση της γενειοπλαστικής τοποθετείτε ένα ειδικός επίδεσμος για 48 ώρες και συνήθως υπάρχει μια μικρή δυσφορία που υποχωρεί στα συνήθη παυσίπονα ένα μικρό μούδιασμα και τοπικό οίδημα.Τα ράμματα μέσα στο στόμα αφαιρούνται μετα από 6-7 ημέρες.Εν τω μεταξύ οι χειρουργημένοι τρώνε μαλακές τροφές και πλένουν το στόμα τους με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετα από 6 ημέρες.Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως αλλά την τελική μορφή της γενειοπλαστικής θα την έχετε σε 4-6 εβδομάδες.

Β. Μείωση του πηγουνιού

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το πηγούνι τους είναι μεγάλο σχετικά με την οστική κατασκευή του προσώπου. Διαμορφώνοντας το πηγούνι μπορούμε να έχουμε μια πιο καλή αρμονία στο πρόσωπο. Δεν χρειάζονται ενθέματα. Πρόκειται για επέμβαση που απαιτεί εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό με εξειδίκευση στην χειρουργική του προσώπου..

Υποψήφιοι

Πρέπει τα άτομα που θα οδηγηθούν στο χειρουργείο να είναι πάνω από 20 χρονών.

Η επέμβαση

Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και πρέπει ο ασθενής να έχει αποφύγει την λήψη ασπιρίνης/αντιφλεγμονωδών φάρμακα για μια εβδομάδα πριν και μετά αλλά επιτρέπεται η χρήση Depon/Lonarid και αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τις μελανιές μετά την επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα η κάτω από το πηγούνι.

Μετά την επέμβαση

Δεν χρειάζεται ο/η ασθενής να παραμείνει στην κλινική. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα,αντιβίωση και στοματικές πλύσεις με αντισηπτικά. Υπάρχει ένα ήπιο οίδημα/πρήξιμο μερικές μέρες αλλά υποχωρεί γρήγορα,και ένα προσωρινό μούδιασμα στην περιοχή και υποχωρεί και αυτό σχετικά γρήγορα.Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια.

  

Γ. Μείωση της γενειο-χειλικής αύλακας με ένθεμα

Το πηγούνι αποτελείται από ποικιλία ιστών που συνθέτουν μια μαλακή περιοχή σαν μπάλα που καλύπτει το οστέινο μέρος του πηγουνιού. Στην κορυφή αυτής της μαλακής μπάλας βρίσκεται μια οριζόντια αύλακα που ουσιαστικά διαχωρίζει το κάτω χείλος από το πηγούνι και βρίσκεται στα άνω 2/3 του πηγουνιού. Είναι το φυσικό χαρακτηριστικό του πηγουνιού στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η γραμμή ή αύλακα προέρχεται από την πρόσφυση του γενειακού μυός που έρχεται προς τα άνω και τελειώνει (προσφύεται) κάτω από το δέρμα κάτω από το κάτω χείλος. Σχηματίζει δε μια γωνία 130 +_ μοιρών.

Μοιάζει με την ρινοπαρειακή αύλακα η οποία αλλάζει με την ηλικία και βαθαίνει ενώ απεναντίας η γενειο-χειλική αύλακα παραμένει σταθερή στο πέρασμα των χρόνων και δεν αλλάζει. Το βάθος της γενειο-χειλικής αύλακας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και γίνεται πολύ βαθιά όταν η κάτω γνάθος είναι μικρότερη.

Όταν τα κάτω δόντια είναι σε θέση πίσω από τα άνω (class ΙΙ malocclusion) το κάτω χείλος διπλώνει κάτω από το άνω χείλος και κάνει την αύλακα πιο βαθιά. Όταν τα κάτω δόντια προβάλλουν πέραν των άνω (class III malocclusion ) η αύλακα επιπεδώνεται ή δεν υπάρχει. Η εμφάνιση αυτή είναι κληρονομική.

Η γενειο-χειλική αύλακα δεν είναι συχνό πρόβλημα αισθητικής χειρουργικής αλλά μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να θελήσει να βελτιώσει το βάθος αυτής της αύλακας αναζητώντας την λύση στην τυπική γενειοπλαστική η οποία δεν βοηθάει από μόνη της η μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Μη χειρουργική και χειρουργική αντιμετώπιση

Η πιο συχνή απλή τεχνική για την διόρθωση της βαθιάς γενειο-χειλικής αύλακας είναι η αύξηση με ενέσιμα υλικά αλλά και μεταφορά λίπους που τα αποτελέσματα τους όμως διαρκούν λίγο


πλαστική σαγόνι διπλοσαγωνο
Η εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Κυπριακού καναλιού Sigma tv έχει καλέσει τον Νώντα Καποσίτα σε μια συζήτηση για το θεληματικό πρόσωπο και θεληματικό πηγούνι. Αναλύονται οι ενδείξεις για την γενειοπλαστική, τα ενθέματα του πηγουνιού.Ο Κος Καποσίτας αναλύει τα ενθέματα της κάτω γνάθου, τα ενθέματα ζυγωματικών αλλά και την επιλογή των υποψηφίων για τις επεμβάσεις αυτές.

Οι χειρουργικές τεχνικές χωρίζονται:

1: Σε απλή χειρουργική διόρθωση με ευθύ μόσχευμα σιλικόνης και
2: Σε ορθογναθικές τεχνικές μετά από κεφαλομετρική ανάλυση και ορθοδοντική μελέτη και θεραπεία για λύση του προβλήματος από την βάση του εάν συνυπάρχει και κακή σύγκλειση δοντιών (malocclusion II) .

 Αρκετοί ενδιαφερόμενοι δεν επιθυμούν μια σύνθετη χειρουργική λύση και επιλέγουν την τεχνική με το μόσχευμα σιλικόνης.

Η τεχνική εκτελείται με τοπική αναισθησία όπου μέσω αόρατων δύο τομών 1 mm απελευθερώνεται ο γενειακός μυς και και μειώνεται το βάθος της αύλακας. Στο χώρο που δημιουργείται τοποθετείται το μόσχευμα της σιλικόνης Soft silicone tube-shaped implants (Permalip) κάτω από το δέρμα.

Οι διαστάσεις του ενθέματος ποικίλλουν ανάλογα με το πρόβλημα. Συνήθως ένα μόσχευμα 5mm σε διάμετρο και 35 mm σε μήκος αρκεί.

Οι δύο μικρές τομές ράβονται και φυσικά εξαφανίζονται και δεν υπάρχουν εκχυμώσεις μετεγχειρητικά. Η βελτίωση είναι τόση που να ευχαριστεί τον-την χειρουργημένο-η.

πλαστική σαγόνι διπλοσαγωνο
Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού Ασημάκη Αλεξίου να μιλάει για τις επεμβάσεις τοποθέτησης ενθεμάτων στις γωνίες της κάτω γνάθου και και στο πηγούνι (γενειοπλαστική) που υποβλήθηκε από τον Δρ Ν.Καποσίτα

 

Γενειοπλαστική. Φωτογραφίες