ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ- ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που έχει σαν σκοπό να διαμορφώσει το σχήμα της μύτης. Είναι μια δημοφιλής επέμβαση και πάνω από 300.000 Αμερικανοί υποβάλλονται σε ρινοπλαστική κάθε χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα που θεωρείται πρώτη σε ζήτηση επέμβαση μαζί με την αυξητική του στήθους. Αυτό που ζητάνε συνήθως οι ενδιαφερόμενοι είναι να κάνουν μια μύτη πιο μικρή, να εξαλείψουν την καμπούρα, να στενέψουν την μύτη, να αλλάξουν το ακρορρίνιο, να σηκώσουν ένα πεσμένο ακρορρίνιο, ή να διορθώσουν μια προηγούμενη επέμβαση. Τι ενοχλεί ένα άτομο στην μύτη δεν σημαίνει ότι ενοχλεί και ένα άλλο άτομο. Οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζουν τι θέλουν να διορθώσουν στη μύτη τους.

Ποιός-α είναι κατάλληλος για πλαστική της μύτης

Κάθε άνθρωπος που ενοχλείται από δυσμορφίες της μύτης του. Δυσμορφία θεωρείται η καμπούρα, η γαμψή μύτη, η μεγάλη, η στραβή μύτη ,η φαρδιά μύτη.Επίσης άτομα που έχουν ασυμμετρίες της μύτης. Κατάλληλοι είναι επίσης, αυτοί που σε μικρή ηλικία είχαν λαγώχειλο, ή άτομα μετά από τραύμα ή αποτυχημένη ρινοπλαστική. Υποψήφιοι ακόμα είναι αυτοί και αυτές που θέλουν να κάνουν μικροδιορθώσεις στη μύτη τους λαμβανομένου υπ’όψιν ότι οι μικρές αλλαγές δίνουν το ωραίο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές αυτό που ευθύνεται σε μια μύτη δεν είναι αυτή κάθε αυτή αλλά η αρμονία με το πηγούνι και πολλές φορές διορθώνοντας το πηγούνι δίνουμε την αρμονία που χρειάζεται το πρόσωπο αλλά και η μύτη.

Το Διάφραγμα –οι κόγχες και ο ρόλος τους στην επέμβαση –Λειτουργική Ρινοπλαστική

Το διάφραγμα είναι ένα χόνδρινο πέταλο που χωρίζει τη μύτη στα δυο ρουθούνια. Συμμετέχει αρκετές φορές στη δυσμορφία της μύτης η και δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος).Σε μια τέτοια περίπτωση συμμετέχουν και οι κόγχες που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα μαζί την ίδια χρονική στιγμή. Το διάφραγμα όπως και το αυτί αποτελούν περιοχές απ’ όπου μπορούμε να δανεισθούμε χόνδρο, για τις απαιτήσεις της επέμβασης μας.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο πλευρικός χόνδρος αποτελεί μια περιοχή που μπορούμε να δανειστούμε χόνδρο για τις απαιτήσεις της επέμβασης.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να χειρουργήσουμε

Για τα κορίτσια η ηλικία των 16 ετών είναι το ελάχιστο όριο που συμβαδίζει με την έλευση της΄΄ περιόδου΄΄. Για τα αγόρια το ελάχιστο όριο είναι η ηλικία των 17 ετών.

Η συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό στο ιατρείο

Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας επέμβασης είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και της υποψηφίας η του υποψηφίου. Στη συνάντηση αυτή, ο γιατρός θα πρέπει να ακούσει τις προσδοκίες της ενδιαφερόμενης-ου και μετά τη λήψη του ιστορικού και τη κλινική εξέταση , να εξηγήσει το τι πραγματικά μπορεί να γίνει.

Η μέθοδος που ακολουθούμε στην κλινική αξιολόγιση μιάς μύτης

 1. Λήψη του ιατρικού ιστορικού
 2. Ακούμε προσεκτικά τι θέλει ο ενδιαφερόμενος-η να διορθώσει και τα καταγράφουμε.
 3. Στο εξεταστήριο εξετάζουμε την ανατομία της μύτης απ’εξω αλλά και το διάφραγμα για ύπαρξη σκολίωσης ή αξιολόγιση ενός παλιού τραυματισμού.Παράλληλα εξετάζονται και οι κάτω ρινικές κόγχες για ύπαρξη υπερτροφίας.
 4. Λαμβάνονται φωτογραφίες με την ψηφιακή μας φωτογραφική μηχανή και στην συνέχεια εφαρμόζονται στο υπολογιστή

Η χρήση του software της προσομοίωσης, μέσω μιας ψηφιακής κάμερας (simulation surgical image) , του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, στο πρόγραμμα των Windows xp,vista και windows 7 της microsoft, βοηθά εντυπωσιακά την υποψηφία-o να πάρει μια εικόνα, του μετεγχειρητικού αποτελέσματος αλλά και τον πλαστικό χειρουργό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον ασθενή.

Η εμπερία του πλαστικού χειρουργού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να εφαρμόσει τις πολλές υπάρχουσες τεχνικές σε κάθε περίπτωση διαφορετικά μια και η κάθε μύτη είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο μια και η ανατομία είναι διαφορετική. Συνεπώς κάθε μύτη αναλύεται και σχεδιάζεται στο ιατρείο με την σύμφωνη γνώμη του υποψηφίου-ας και το πλάνο εκτελείται στο χειρουργείο.

Η επιθυμία του ασθενούς σχετικά με το αποτέλεσμα που έχει στο μυαλό του έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε κάθε φορά.

Πιο κάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα που χρειάζονται διαφορετικές τεχνικές για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Διόρθωση μόνο της ράχης της μύτης και πλάγιες οστεοτομίες χωρίς να πειράξουμε το ακρορρίνιο

Αφαίρεση της καμπούρας,μείωση του μήκους της μύτης,απελευθέρωση της ρινοχειλικής γωνίας,οστεοτομίες.Διορθωτική ρινοπλαστική:

 1. αφαίρεση ραχιαίου διαφράγματος,
 2. spreader garfts χόνδρου στους άνω πτερυγιαίους χόνδρους,
 3. διαφραγματικός χόνδρος στους κάτω πτερυγαίους χόνδρους για αποκατάσταση της εισολκής του ακρορινίου αλλά και των βαλβίδων έξω και έσω.


Μετατραυματική δυσμορφία της μύτης με καταστροφή του διαφράγματος.Ο ασθενής αντιμετωπίσθηκε με 5 πλευρικά χόνδρινα μοσχεύματα

Η επέμβαση

Γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένους χώρους (κλινικές), και είναι ασφαλής.Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μια ώρα , πλην ορισμένων απαιτητικών τεχνικά, περιπτώσεων, που ο χρόνος μπορεί να παραταθεί λίγο. Η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια (κλειστή ρινοπλαστική) ή με την νέα τεχνική που αναλύεται πιο κάτω εάν απαιτείται. Μετά την επέμβαση οι χειρουργημένοι έχουν ένα ναρθηκάκι στη μύτη και ένα ταμπόν σε κάθε ρουθούνι.

Μετεγχειριτική πορεία

Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται παγοκύστεις για μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων των βλεφάρων.Τα ταμπόν αφαιρούνται εντελώς ανώδυνα, σε 48 ώρες και ο νάρθηκας , σε 6 ημέρες .Όλοι οι χειρουργημένοι παίρνουν αντιβιοτικά.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι μπορούν να επανέλθουν στην εργασία μετα την αφαίρεση του νάρθηκα (6η ημέρα) η, το πολύ μετά από 10 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, και ολοκληρώνεται σταδιακά μεχρι και 12-18 μήνες μετά.

Οι αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από 6 εβδομάδες. Κατά αυτό το τρόπο επιτρέπονται τα σπόρ που δεν επηρεάζουν τη μύτη, όπως κολύμβηση, γκόλφ, ιππασία.

Ρινοπλαστική –Νέα τεχνική-open structure rhinoplasty

ΡινοπλαστικήΗ φιλοσοφία της τεχνικής στηρίζεται στην διατήρηση της ακεραιότητας και του στηρίγματος του ρινικού σκελετού μετά την ρινοπλαστική .Αυτό έχει σαν σκοπό να έχει σταθερά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου αλλά και καλή λειτουργία της μύτης κατά την αναπνοή (Λειτουργική ρινοπλαστική).

Η κλασσική τεχνική οδηγούσε σε έλλειψη της ακεραιότητας της μύτης,κακή προβολή που οφείλετο στην υπερβολική διόρθωση των ανατομικών στοιχείων της μύτης.Η νέα τεχνική της Ανοικτής προσπέλασης στηρίζεται στην αναδημιουργία του ρινικού σκελετού παρά στην ελάττωση του πάσει θυσία.

 

 

Τι ακριβώς είναι η νέα τεχνική-open structure rhinoplasty.

 1. Η επέμβαση αρχίζει με μικρή τομή στην στυλίδα σαν ένα μικρό σκαλοπάτι
 2.  Αποκολλούνται τα μαλακά μόρια αρχίζοντας από την άκρη της μύτης και καταλήγοντας στην ράχη.Αυτό όπως καταλαβαίνεται δίνει μια άριστη έκθεση της ανατομίας της μύτης. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί και βλέπει με τα μάτια του το πρόβλημα και έχοντας στην φαρέτρα του πολλές τεχνικές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ανάλογα με την εμπερία του.
 3. Οι χρόνοι που ακολοθούνται είναι οι ίδιοι με την κλασσική (κλειστή ρινοπλαστική) με την διαφορά ότι ο πλαστικός χειρουργός έχει μεγάλη ακρίβεια στο άκρο της μύτης (ακρορίνιο) αλλά και στο μέσο θόλο της μύτης.
 4.  Η σύγκλειση είναι τυπική με 2-3 ράμματα 6-0 και τα υπόλλοιπα γίνονται όπως στην κλειστή ρινοπλαστική (ταμπόν,νάρθηκας κλπ).

Τεχνικές που εφαρμόζονται στο ακρορίνιο αλλά και το μέσο της μύτης

 

Κάτω τρίτο της μύτης (ακρορίνιο)

Α. Λέπτυνση των κάτω πτερυγιαίων χόνδρων με ακρίβεια αφήνοντας πάντα 6-7 mm για στήριγμα για διατήρηση της έξω ρινικής βαλβίδας και αποφυγή κολαψαρίσματος των ρουθουνιών στην εισπνοή και συρραφή μεταξύ των με 6-0 PDS

Β.Σμίκρυνση του μήκους της μύτης αφαιρώντας το ουριαίο διάφραγμα

Γ. Λήψη χόνδρου από το διάφραγμα είτε για λόγους σκολίωσης του διαφράγματος είτε για να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα στηρίγματος.

Δ.Σμίκρυνση του μήκους των κάτω πτερυγιαίων χόνδρων όπου απαιτείται και επανασυρραφή με PDS 6-0

Ε.Τοποθέτηση στηρίγματος από το διάφραγμα για strut μόσχευμα που στηρίζει το ακρορίνιο.

ΣΤ.Ανακατασκευή των κάτω πτερυγιαίων χόνδρων με επεξεργασία και ανάστροφη τοποθέτηση όταν απαιτείται

Ζ. Μόσχευμα ακρορινίου (tip graft) από διαφραγματικό ή ωτικό χόνδρο για επίτευξη προβολής του ακρορινίου και γενικά της μύτης.

Η.Τοποθέτηση over-lay μοσχεύματος πάνω στους χόνδρους (cup graft) για επίτευξη καλύτερης προβολής και αποφυγής του supra-tip deformity.

 

Δείτε βίντεο της νέας τεχνικής 3D animation

  

Δείτε βίντεο της νέας τεχνικής live

  

Στο μέσο τρίτο της μύτης

Α. Χόνδρινα μοσχεύματα μεταξύ διαφράγματος και άνω πτερυγιαίων χόνδρων (spreader grafts) για διατήρηση της ακεραιότητας της εσω ρινικής βαλβίδας και κατά συνέπεια καλής αναπνοής μετά την ρινοπλαστική.

Β. Οι υπόλοιποι χρόνοι της ρινοπλαστικής όπως αφαίρεση του ύβου (καμπούρας) και πλάγιες οστεοτομίες γίνονται όπως στην κλασσική κλειστή ρινοπλαστική

Γ. Αντιμετώπιση του μήκους των ρουθουνιών

Πλεονεκτήματα
1.Ακρίβεια στις διορθώσεις
2.Καλή λειτουργία της μύτης (Λειτουργική Ρινοπλαστική)
3.Προβλέψιμα αποτελέσματα
4.Σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
5.Καλύτερη προβολή της μύτης
6.Η μικρή τομή εξαφανίζεται σε 1 εβδομάδα.

Μειονεκτήματα
Απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω κατά την εκτέλεση της

Προσωπική Εμπειρία
Εκτελούμε την νέα τεχνική από το 1999

My Google+ Profile

 

Ρινοπλαστική. Φωτογραφίες