Πλαστική αυτιών - Ωτοπλαστική

Η διαμόρφωση του πτερυγίου του ωτός γίνεται κατά την διάρκεια της ενδομήτριας
ζωής του παιδιού. Αρχίζει να προβάλλει από το πρόσωπο γύρω στο 3ο-4ο μήνα της
κυήσεως. Σ’αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν και σχηματίζονται τα ανατομικά
στοιχεία του αυτιού (αύλακες-έλικες), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πτερυγιαίος χόνδρος. Η διαμόρφωση του χόνδρου δίνει τη γνωστή εμφάνιση στο αυτί.
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που το πτερύγιο του ωτός δεν είναι φυσιολογικό, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη θέση που έχει στο πρόσωπο.

ΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ ΑΥΤΙΑ

Η πιο συχνή διαταραχή είναι αυτή που ονομάζουμε « πεταχτά αυτιά».  Σ’αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα άτομα, όπου τα πτερύγια των αυτιών προβάλλουν από το κεφάλι.


πριν

μετά


Πως νιώθουν οι πάσχοντες:

 Τα μικρότερα παιδιά δέχονται τα πειράγματα των φίλων τους, ιδίως όταν αρχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Τα μεγαλύτερα άτομα οι μεν άνδρες χάνουν την αυτοπεποίθηση τους, σχετικά με το άλλο φύλλο, και κάποιοι από αυτούς νιώθουν άβολα με τις παρέες τους . Απεναντίας τα κορίτσια καταφεύγουν στη λύση των μακριών μαλλιών, για να τα κρύψουν. Το πρόβλημα βέβαια γίνεται έντονο το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα μπάνια.

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την Ωτοπλαστική:

Η ωτοπλαστική γίνεται με σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων.

Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4 ετών, και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας πέραν αυτού του διαστήματος.

Που γίνεται η επέμβαση-τύποι αναισθησίας

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών γίνεται σε κλινικές σε εξωτερική βάση, δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνει κάποιος στην κλινική.

Εάν το παιδι είναι απο 5 ετών (προσχολική ηλικία) εως και 10-11 χρονών (σχολική ηλικία) αντιμετωπίζεται στο παιδιατρικό κέντρο του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών με ήπια αναισθησία και επιστρέφει στο σπίτι μετά απο 2ώρες.

Για μεγαλύτερα άτομα προτιμούμε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με sedation.

Σχεδιαστική απεικόνιση της επέμβασης


τα αυτιά φαίνονται
να απέχουν από το
κεφάλι

μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού και η αναδίπλωση του χόνδρου. Η τομή δεν
φαίνεται

τελική εικόνα των αυτιών

Ανάλυση της τεχνικής μας

Η επέμβαση ξεκινάει με την αφαίρεση μιας λουρίδας λεπτής δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Κατόπιν η πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου ξύνεται με ειδικό ξέστρο ούτως ώστε να μπορέσει να γυρίσει προς τα πίσω.

Σε ειδικά σημεία του χόνδρου τοποθετούνται ειδικά διαφανή μη απορροφήσιμα ράμματα για να μπορέσει να διπλώσει ο χόνδρος. Με αυτό τον τρόπο γυρίζει το αυτί πιο πίσω προς το κεφάλι και παράλληλα δημιουργείται η ανατομία της ανθέλικας. Το δέρμα στην πίσω επιφάνεια κλείνει με ράμματα και η επέμβαση τελειώνει με μια ειδική επίδεση.

Δείτε την τεχνική μας σε βίντεο.

 

Επάνοδος στις δραστηριότητες

Μετά την επέμβαση το κεφάλι καλύπτεται με ένα ελαφρύ επίδεσμο για σταθεροποίηση της επέμβασης ο οποίος αφαιρείται μετά απο 24 ώρες.Όλοι και όλες λούζουν τα μαλλιά τους αμέσως μετά, και επανέρχονται στις δραστηριότητες άμεσα.

Τα αυτιά είναι λογικό να είναι λίγο πρησμένα αλλά από την εμπειρία μας δεν εμποδίζει καμμιά και κανένα να γυρίσει στις εργασίες του άμεσα.Πολλοί και πολλές επιλέγουν να πάρουν 2-3 ημέρες άδεια,ενώ άλλοι προτιμούν την Παρασκευή σαν ημέρα για να μεσολαβίσει το Σαββατο-Κύριακο για ανάρρωση.

Συνιστούμε σε όλες και όλους να αποφεύγουν ένα άμεσο τραυματισμό για 4 εβδομάδες.Όσο αφορά τα παιδιά ενημερώνουμε το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.


πριν

μετα

 ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ( cup και lop, ear), Μικρωτια.

Εκτός από τα πεταχτά αυτιά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δύσμορφων πτερυγίων
όπως είναι το αυτί σαν κούπα, σαν κοχύλι, το αυτί τύπου lop, όπου η κορυφή του
διπλώνει προς τα κάτω, τα αυτιά που παρουσιάζουν μεγάλα λοβία κλπ.

Ωτοπλαστική σε cup-lop ear (constricted ear deformity)

Μικρωτία.

Πρόκειται για μια διαταραχή που το παιδί γεννιέται με ελλειμματικό πτερύγιο.
Συνοδεύεται πολλές φορές με ασυμμετρία του προσώπου( ημιπροσωπική μικροσωμία).
Η βαρύτητα της διαταραχής ποικίλλει από μια ήπια διαταραχή μέχρι πλήρους ανωτίας( το πτερύγιο λείπει παντελώς).

Αίτια

Δεν υπάρχει εξακριβωμένη αιτία για τη δημιουργία της μικρωτίας.Ξέρουμε ότι συμβαίνει μεταξύ της 7ης και 8ης εβδομάδας της κυήσεως, και ότι η συχνότητα είναι μεταξύ 6000-10000 γεννήσεις με αναλογία αγόρια:κορίτσια 2:1.

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση της μικρωτίας γίνεται σε 2-3 στάδια, και έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πτερύγιο χρησιμοποιώντας το υπάρχων δέρμα ή δανειζόμαστε
δέρμα, με τον ένα ή άλλο τρόπο και φυσικά, χόνδρο από τα πλευρά.

Προτιμούμε να χειρουργούμε αυτά τα παιδιά σε ηλικία μεταξύ 8-10 ετών, όταν θα έχουν ωριμάσει οι πλευρικοί χόνδροι.
Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται το χόνδρινο εκμαγείο του ωτός και το οποίο τοποθετείται στη υπο ανακατασκευή περιοχή, ενώ στα επόμενα στάδια γίνονται
μικροδιορθωτικές επεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν στο μελλοντικό πτερύγιο μια εικόνα που να μοιάζει με το φυσιολογικό, όσο γίνεται φυσικά.

Η πλαστική των αυτιών περιλαμβάνει μια πληθώρα δυσμορφιών από τα πεταχτά αυτιά μέχρι την Μικρωτία και η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της.


 

 

My Google+ Profile

 

Ωτοπλαστική. Φωτογραφίες