Πλαστική αυτιών - Ωτοπλαστική

Με τον όρο ωτοπλαστική-πλαστική αυτιών ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει την διόρθωση των πεταχτών αυτιών.

Στην πράξη της πλαστικής χειρουργικής τα πεταχτά αυτιά καλύπτουν σε ζήτηση το 90% των περιπτώσεων.

Το υπόλλοιπο 10% αφορά άλλες δυσμορφίες του πτερυγίου του αυτιού όπως το συμπιεσμένο πτερύγιο (constricted ear), cup ear,τα μεγάλα και πεταχτά λοβία, τα μεγάλα αυτιά κλπ.

Σήμερα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι τους ενοχλεί και κυρίως το έχουν βιώσει μια και έχουν ζήσει με το πρόβλημα για πολλά χρόνια πριν καταφύγουν στην επέμβαση της ωτοπλαστικής.

ΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ ΑΥΤΙΑ

Η πιο συχνή διαταραχή είναι αυτή που ονομάζουμε « πεταχτά αυτιά».  Σ’αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα άτομα, όπου τα πτερύγια των αυτιών προβάλλουν από το κεφάλι.


πριν

μετά


Τα πεταχτά αυτιά όπως είπαμε αφορούν το 90% των περιπτώσεων. Στην περίπτωση αυτή τα αυτιά απέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το κανονικό. Οι ενήλικες άνδρες αλλά και οι γυναίκες προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα με διάφορους τρόπους όπως είναι τα μακριά μαλλιά,και τα διαφορετικά χτενίσματα.

Ο λόγος που αργούν να έρθουν για πλαστική αυτιών είναι κυρίως ο φόβος για την επέμβαση. Στα 20 και πλέον χρόνια που κάνουμε την επέμβαση έχοντας χειρουργήσει περισσότερες από 2000 περιπτώσεις έχουμε δεί εντυπωσιακούς τρόπους που εφευρίσκουν οι πάσχοντας για να καλύψουν το πρόβλημα όπως κόλλα για να κολλήσουν τα αυτιά στο κεφάλι, αυτοκόλλητα, κορδέλες οι κοπέλες, και διάφορους τρόπους για να διορθώσουν τα πεταχτά αυτιά.

Η δυσμορφία των πεταχτών αυτιών ενοχλεί πολύ άνδρες και γυναίκες και αυτό το έχουμε δεί εκατοντάδες φορές και μάλιστα πόσο αλλάζει η ζωή τους και η ψυχολογία μετά την επέμβαση.

 

 

  

Τα παιδιά από την άλλη πλευρά αγόρια και κορίτσια πηγαίνουν πολλές φορές στην μαμά τους και παραπονιούνται για τα πειράγματα των φίλων.

Οι γονείς τα φέρνουν σε μας και σας πληροφορώ ότι έχουν επίγνωση για το τι θέλουν να κάνουν. Μπορούμε να χειρουργήσουμε παιδιά άνω των 5 ετών με ασφάλεια.

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική γίνεται με σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων.
Η επέμβαση γίνεται μετά την ηλικία των 4-5 ετών ετών, και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας πέραν αυτού του διαστήματος.

Που γίνεται η επέμβαση-τύποι αναισθησίας

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών γίνεται σε κλινικές σε εξωτερική βάση, δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνει κάποιος στην κλινική.

Εάν το παιδι είναι απο 5 ετών (προσχολική ηλικία) έως και 10-13 χρονών (σχολική ηλικία) αντιμετωπίζεται στο παιδιατρικό κέντρο του Ιασώ με ήπια αναισθησία και επιστρέφει στο σπίτι μετά απο 2-4ώρες.

Για μεγαλύτερα άτομα προτιμούμε τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με sedation.

Σχεδιασμός της επέμβασης στο ιατρείο

Η τεχνική μας πέρασε από πολλά στάδια για να φθάσουμε σήμερα να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα που βλέπουμε στο ιατρείο.

Η επέμβαση στηρίζεται στην σωστή διάγνωση δηλαδή ποιό μέρος του πτερυγίου πάσχει (άνω τρίτο-μέσο-κάτω-λοβία). Ο υποψήφιος έχει γνώμη αρκετές φορές και τον ακούμε με προσοχή.

Η βασική μας τεχνική βασίζεται στην ανατομία της έλικας και της ανθέλικας και τροποιοείται ανάλογα. Κάποιες φορές στον ίδιο υποψήφιο χρησιμοποιήσαμε διαφορετικό χειρουργικό πλάνο σε κάθε αυτί γιατί είχαν διαφορετική ανατομία.

Η επέμβαση

  1. Σχεδιασμός με blue du methylene των περιοχών
  2. Τοπική αναισθησία-sedation
  3. Αφαίρεση δέρματος η έκταση του οποίου έχει προσχεδιασθεί
  4. Scoring with abrator των χόνδρων
  5. Τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στον χόνδρο
  6. Μέτηση με χάρακα της απόσταση από το κεφάλι σε τρία σημεία και στα δυο αυτιά (επίτευξη συμμετρίας)
  7. Διόρθωση των λοβίων αν το απαιτεί η επέμβαση
  8. Ο χειρουργημένος βλέπει τα αυτιά εάν του αρέσουν
  9. Συρραφή δέρματος

Βίντεο:Δείτε τις βασικές αρχές της επέμβασης μας

 

Επάνοδος στις δραστηριότητες

Μετά την επέμβαση το κεφάλι καλύπτεται με ένα ελαφρύ επίδεσμο για σταθεροποίηση της επέμβασης ο οποίος αφαιρείται μετά απο 24 ώρες.Όλοι και όλες λούζουν τα μαλλιά τους αμέσως μετά, και επανέρχονται στις δραστηριότητες άμεσα.

Τα αυτιά είναι λογικό να είναι λίγο πρησμένα αλλά από την εμπειρία μας δεν εμποδίζει καμμιά και κανένα να γυρίσει στις εργασίες του άμεσα.Πολλοί και πολλές επιλέγουν να πάρουν 2-3 ημέρες άδεια,ενώ άλλοι προτιμούν την Παρασκευή σαν ημέρα για να μεσολαβίσει το Σαββατο-Κύριακο για ανάρρωση.

Συνιστούμεσε όλες και όλους να αποφεύγουν ένα άμεσο τραυματισμό για 4 εβδομάδες. Όσο αφορά τα παιδιά ενημερώνουμε το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.


πριν

μετα

Δυσμορφίες του πτερυγίου των αυτιών

Εκτός από τα πεταχτά αυτιά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δύσμορφων πτερυγίων όπως είναι το αυτί σαν κούπα, σαν κοχύλι, το αυτί τύπου lop, όπου η κορυφή του διπλώνει προς τα κάτω, τα αυτιά που παρουσιάζουν μεγάλα λοβία (10% των υποψηφίων)

 

 

My Google+ Profile

 

Ωτοπλαστική Φωτογραφίες πριν και μετά