Ωτοπλαστική - πλαστική αυτιών

Ωτοπλαστική
Πλαστική αυτιών

   

Μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις του Δρ Νώντα Καποσίτα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η διόρθωση των πεταχτών αυτιών γνωστή σαν ωτοπλαστική. Ιστορικά υπάρχουν πολλές τεχνικές που στοχεύουν στην διόρθωση του χόνδρου των αυτιών. Οι τεχνικές χωρίζονται σε αυτές που κόβουν τον χόνδρο και αυτές που γλυπτάρουν τον χόνδρο.

 Ο Δρ Καποσίτας έχει δημιουργήσει βίντεο στο youtube που δείχνει την βασική επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Τον προηγούμενο χρόνο σύμφωνα με τις στατιστικές της Αμερικανικής εταιρείας των πλαστικών χειρουργών έγιναν 35.000 ωτοπλαστικές. Αυτό σημαίνει ότι η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που την ζητούν οι γονείς για τα παιδιά τους μετά την ηλικία των 5 χρονών αλλά και ενήλικες, που είναι η μεγαλύτερη κατηγορία.

Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο γνωστή ανατομική παραλλαγή του πτερυγίου των αυτιών που συνίσταται στην μεγάλη απόσταση των αυτιών από το κεφάλι και αφορά το 5% του πληθυσμού. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές αλλά η πιο συχνή αιτία είναι ο κληρονομικός παράγοντας και κληρονομείται με τον αυτόνομο σωματικό επικρατούν χαρακτήρα.

Τα πεταχτά αυτιά αφορούν τα δύο αυτιά ή σπάνιες φορές μόνο το ένα.

Ωτοπλαστική
πλαστική αυτιών

Τι θα πρέπει να ξέρετε για την ωτοπλαστική

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής έχει σκοπό να φέρει τα πεταχτά αυτιά προς τα πίσω και πλησίον του κεφαλιού ή να ελαττώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών ή των μεγάλων λοβίων. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να μείνετε στην κλινική μετά από την επέμβαση.

Που γίνεται η επέμβαση-τύποι αναισθησίας

Η επέμβαση των πεταχτών αυτιών στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη στην κλινική σε εξωτερική βάση χωρίς διανυκτέρευση. Στα παιδιά από 5 έως 13 χρονών η ωτοπλαστική γίνεται με ήπια γενική αναισθησία σε εξωτερική βάση χωρίς παραμονή στην κλινική. Την ωτοπλαστική στα παιδιά την κάνουμε στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ στην Αθήνα,στην Γενική κλινική στην Θεσσαλονίκη και στην κλινική Μητέρα και παιδί και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στην Κύπρο.

Ωτοπλαστική επέμβαση

Οι τεχνικές της ωτοπλαστικής χωρίζονται σε αυτές που κόβουν τον χόνδρο (cartilage-splitting/cutting techniques) και αυτές που διατηρούν και διαμορφώνουν τον χόνδρο. Η δεύτερη κατηγορία δίνει πιο φυσικά αποτελέσματα (cartilage-sparing techniques) και αυτή χρησιμοποιούμε.Είναι σημαντικό να πούμε έχοντας χειρουργήσει περισσότερους από 2000 ασθενείς (γυναίκες,άνδρες και παιδιά) ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Σχεδιασμός της επέμβασης

Η επέμβαση στηρίζεται στην σωστή διάγνωση δηλαδή ποιό μέρος του πτερυγίου πάσχει (άνω τρίτο-μέσο-κάτω-λοβία). Ο υποψήφιος έχει γνώμη αρκετές φορές και τον ακούμε με προσοχή.

Η βασική μας τεχνική βασίζεται στην ανατομία της έλικας της ανθέλικας της κόγχης,των λοβίων και τροποποιείται ανάλογα. Κάποιες φορές στον ίδιο υποψήφιο χρησιμοποιούμε διαφορετικό χειρουργικό πλάνο σε κάθε αυτί λόγω της διαφορετικής ανατομίας των δυο αυτιών.

Το χειρουργείο της ωτοπλαστικής

  1. Σχεδιασμός με blue du methylene των περιοχών
  2. Τοπική αναισθησία-sedation
  3. Αφαίρεση δέρματος η έκταση του οποίου έχει προσχεδιασθεί
  4. Scoring with abrator των χόνδρων
  5. Τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στον χόνδρο
  6. Μέτρηση με χάρακα της απόστασης του αυτιού από το κεφάλι σε τρία σημεία και στα δυο αυτιά (επίτευξη συμμετρίας)
  7. Διόρθωση των λοβίων αν το απαιτεί η επέμβαση
  8. Ο χειρουργημένος βλέπει τα αυτιά εάν του αρέσουν
  9. Συρραφή δέρματος

Βίντεο:Δείτε την επέμβαση της ωτοπλαστικής από τον Δρ Νώντα Καποσίτα

ωτοπλαστική

 

Στο βίντεο που θα δείτε, ο Χρήστος αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν στην ωτοπλαστική.
Αναλύει την διαδικασία που ακολούθησε μέχρι την επέμβαση, την εμπειρία του από την ανάρρωση, αλλά και πώς το φιλικό περιβάλλον τον αντιμετώπισε. Τέλος τι συνιστά στους υποψήφιους και τις υποψήφιες.

ωτοπλαστική

 

Δείτε το βίντεο όπου η Μαλβίνα αναλύει την δικιά της εμπειρία απο την επέμβαση της ωτοπλαστικής με την ατραυματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Δρ Καποσίτας από το 2000

Πλαστική αυτιών

 

Ωτοπλαστική ανάρρωση

Η διαδικασία της ανάρρωσης είναι γρήγορη μετά την ωτοπλαστική.Στην αρχή τα αυτιά είναι πρησμένα αλλά η ωτοπλαστική δεν έχει πόνο.

Η ανάρρωση της ωτοπλαστικής από μέρα σε μέρα:

 

 

Ωτοπλαστική Φωτογραφίες πριν και μετά