Λιποαναρρόφηση Tumescent

Η λιποαναρρόφηση ορίζεται σαν η αφαίρεση τοπικού λίπους κάτω από το δέρμα με την χρήση κάννουλας η οποία φέρει στην κορυφή της μια μικρή τρύπα, με την βοήθεια μιας ισχυρής αρνητικής πίεσης. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, sedation, ή τοπική αναισθησία.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση που γίνεται μόνη της, ή, μπορεί να συνδυασθεί με άλλες όπως η κοιλιοπλαστική, το λίφτινγκ των μηρών, η ανόρθωση των γλουτών και αυτό εξαρτάται από την επιθυμία των υποψηφίων , αλλά και τις επιλογές του πλαστικού χειρουργού. 

Η κατανομή του λίπους στο ανθρώπινο σώμα

Η κατανομή του λίπους στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από τη κληρονομικότητα, διατροφή και την ηλικία.

Υπάρχουν δυο μορφές κατανομής λίπους:
Α. Ο γυναικείος τύπος και
Β. Ο ανδρικός τύπος.


Η πρώτη μορφή αφορά τα ισχία, τους μηρούς, και τους γλουτούς. Η δεύτερη μορφή αφορά την κοιλιά, τα λαγόνια ,τον κορμό, το στήθος και το λαιμό.
Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στο καθορισμό της τοπικής κατανομής του λίπους. Με την ηλικία, υπάρχει μια κεντροποίηση της κατανομής. Αυξάνει η εναπόθεση στο κορμό, και μειώνεται στα άκρα. Ειδικά στη κοιλιά , αυξάνεται το υποδόριο λίπος, ενώ στα χέρια και τα πόδια μειώνεται.
Στις γυναίκες μέτρια αύξηση του βάρους προκαλεί αύξηση του λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς ,ενώ στους άνδρες στη κοιλιά.

Τι είναι το λίπος;

Το λίπος αποτελείται από λιποκύτταρα που συνθέτουν, αποθηκεύουν και κινητοποιούν τριγλυκερίδια, και ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Επιλογή των ασθενών για λιποαναρρόφηση
Πολύ καλοί υποψήφιοι είναι αυτοί που έχουν εντοπισμένο λίπος που αντιστέκεται στη δίαιτα και τη γυμναστική και έχουν παράλληλα καλό τόνο δέρματος (ελαστικότητα) και καλή αναλογία βάρους προς ύψος.

Σχεδιαστικό πλάνο

Ακολουθεί τη λήψη του ιστορικού, και γίνεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο. Για ένα καλύτερο περίγραμμα του σώματος έχουμε τη δυνατότητα της αφαίρεσης λίπους, και της πρόσθεσης (λιπογλυπτική,λιποανακύκλωση) , στα σημεια που λείπει, μετά από ανακύκλωση του.

Λιποαναρρόφηση Tumescent

Η λέξη tumescent σημαίνει οιδηματώδης-τεντωμένος. Ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες αραιωμένης αδρεναλίνης (σύσπαση των τριχοειδών) μέσα στο υποδόριο λίπος οι ιστοί κάτω από το δέρμα γίνονται οιδηματώδεις και τεντωμένοι. Παράλληλα το διάλυμα περιέχει τοπικό αναισθητικό για μείωση του πόνου.
Η λιποαναρρόφηση tumescent έχει αποδειχθεί ασφαλής με τις δόσεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Η έκγχυση αυτή μειώνει κατά πολύ την απώλεια του αίματος, τις εκχυμώσεις και τον πόνο μετεγχειρητικά σε αντίθεση με τις παλαιότερες τεχνικές που υπήρχε απώλεια αίματος. Η μείωση του μετεγειρητικού πόνου φθάνει εως και τις 10 ώρες.

Η κάννουλα της λιποαναρρόφησης κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι και εισέρχεται στο υποδόριο λίπος αυτό δηλαδή που είναι κάτω από το δέρμα. Αυτή η μικρο-κάννουλα έχει διάμετρο λιγότερο από 3mm.Με τους κατάλληλους σχεδιασμούς οι μικροκάννουλες μπορούν να αφαιρέσουν αρκετό λίπος.

Μέγεθος τομών

Η τομή εισόδου της κάνουλας στο δέρμα είναι της τάξεως του 1mm και κρίνεται αρκετό για την είσοδο της μια και το δέρμα εχει ελαστικότητα. Απο την ίδια μικρή τομή θα εισέλθει και η έκχυση tumescent.Οι τομές αυτές είναι τόσο μικρές που πολλές φορές δεν χρειάζεται να συρραφούν, και αυτό κάποιες φορές μειώνει το οίδημα μετά την επέμβαση αλλά και τις μελανιές.

Λεία αποτελέσματα μετά την λιποαναρρόφηση

Με την χρήση των μικρών κανουλών επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του λίπους σε όλα τα στρώματα χωρίς να αφήνουν τα αυλάκια που άφηνε η παλιά τεχνική με τις πιο χοντρές κάννουλες και κατά συνέπεια να έχουμε πιο λεία αποτελέσματα. Επίσης οι παλιές κάννουλες είχαν τον κίνδυνο να αφαιρέσουν πιο πολύ λίπος απ’όσο επιτρέπεται από μια περιοχή.

Άλλα πλεονεκτήματα της tumescent λιποαναρρόφησης (smart Lipo,υπέρηχοι)

Λόγω της έγχυσης με τοπικό αναισθητικό διάλυμα ο μετεγχειρητικός πόνος έχει μειωθεί κατά πολύ ούτως ώστε η επέμβαση πολλές φορές να γίνεται χωρίς την παραμονή του ασθενούς στην κλινική. Η έκχυση tumescent μπορεί να συνδυασθεί με laser (smart Lipo) ή υπέρηχους ή παλλόμενη κάννουλα.

Η ιστορία της tumescent λιποαναρρόφησης

Βρέθηκε το 1985 .Παρουσιάσθηκε σε επιστημονικό περιοδικό το 1987 (JA Klein).Το επίσημο βιβλίο εκδόθηκε το 2000 από την Mosby co.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοσθεί η λιποαναρρόφηση

1.Κοιλιά 2.γλουτοί 3.Πρόσθια επιφάνεια μηρών 4. λαιμός 5. βραχίονες 6.λαγόνια 7. εσωτερική πλευρά των μηρών 8 γόνατα.

Από ποιους ιατρούς γίνεται η επέμβαση.

Η λιποαναρρόφηση γίνεται μόνο από πλαστικούς χειρουργούς. Ελέγξτε τον τίτλο του ιατρού και σε περίπτωση αμφιβολίας επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής χειρουργικής.

Προβλήματα

Οι επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση είναι σπάνιες. Το πιο συχνό πρόβλημα που συναντούμε είναι ο ασθενής να είναι λιγότερο ευχαριστημένος γιατί είχε άλλες προσδοκίες απ’ αυτές που πραγματικά μπορεί να επιτύχει η λιποαναρρόφηση. Έτσι λοιπόν το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η καλή ενημέρωση σας για τις δυνατότητες της επέμβασης αλλά και η σωστή επικοινωνία με τον πλαστικό χειρουργό.

Υπερβολική λιποαναρρόφηση

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από υπερβολική λιποαναρρόφηση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: Μεγάλη αφαίρεση λίπους και μάλιστα ταυτόχρονα από πολλές περιοχές την ίδια χρονική στιγμή.

Πρόληψη των προβλημάτων-επιπλοκών

Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό τόσο για τον ασθενή όσο και τον πλαστικό χειρουργό και η μείωση αυτή συνοδεύεται από καλή επιλογή των ασθενών που θα οδηγηθούν στο χειρουργείο. Το ιστορικό σοβαρών παθήσεων, η αποφυγή αφαίρεσης υπερβολικού λίπους , η αποφυγή λήψης φαρμάκων που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος αποτελούν μερικά παραδείγματα που πρέπει κάποιος να προσέχει.

Μετά την επέμβαση

Η χρήση της tumescent έγχυσης λόγω των ειδικών φαρμάκων μειώνει τον μετά την επέμβαση πόνο αλλά και τις μελανιές. Η χρήση του ειδικού κορσέ μειώνει το μετεγχειρητικό πρήξιμο και επιτρέπει την ροή των υγρών της λιποαναρρόφησης προς τα έξω. Ο κορσές παραμένει για 2-3 εβδομάδες και δεν χρειάζεται πιο πολύ ενώ το μπάνιο επιτρέπεται μετά από 3-4 ημέρες. Οι μελανιές υποχωρούν σταδιακά. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 3-4 εβδομάδες

Δείτε την επέμβαση σε βίντεο.

My Google+ Profile

 

Λιποαναρρόφηση. Φωτογραφίες