Γυναικομαστία-επέμβαση-αποτελέσματα

γυναικομαστίαΟ όρος που χρησιμοποιούμε για την πλαστική του ανδρικού στήθους λέγεται γυναικομαστία και περιλαμβάνει την αδενική μορφή,την ψευδογυναικομαστία και την λιπομαστία. Η γυναικομαστία που εμφανίζουν οι bodybuilders είναι καθαρά αδενικού τύπου. Μια νέα κατηγορία είναι ασθενείς μετά από απώλεια βάρους οι οποίοι εμφανίζουν συνήθως μεγάλη χαλάρωση του δέρματος των μαστών.

Η γυναικομαστία των εφήβων εμφανίζεται στην ηλικία μεταξύ 12-14 και είναι φυσιολογική. Συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια. Εάν δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τα 18 χρόνια πιθανό να χρειασθεί γιατρό (πλαστικό χειρουργό) έμπειρο στην γυναικομαστία.

Αιτίες γυναικομαστίας

Η αύξηση των οιστρογόνων που παρατηρείται στις κάτωθι περιπτώσεις οδηγεί σε γυναικομαστία

Σε τι διαφέρει η αδενική γυναικομαστία από την ψευδογυναικομαστία

Θα πρέπει να καταλάβετε την διαφορά που έχουν οι δύο μορφές. Η αδενική γυναικομαστία αφορά την αύξηση του αδένα του μαστού μόνο,ενώ η ψευδογυναικομαστία έχει ένα κεντρικό πυρήνα με υπερτροφία του μαζικού αδένα και συνοδεύεται από εναποθέσεις τοπικού λίπους τόσο στο κέντρο του αδένα όσο και περιφερειακά γύρω από αυτόν.

Στην περίπτωση της απλής αδενικής γυναικομαστίας αφαιρούμε τον αδενικό ιστό ενώ στην ψευδογυναικομαστία συνδυάζεται αφαίρεση του υπερτροφικού αδένα και λιποαναρρόφηση για αφαίρεση του περιφερειακού λίπους.

Ταξινόμηση των μορφών γυναικομαστίας

 

Η γυναικομαστία εμφανίζεται σε διαφορετικές μορφές. Η κάθε μορφή-τύπος της γυναικομαστίας βασίζεται στο μέγεθος του μαστού,αλλά και στον βαθμό της πτώσης του στήθους λόγω χαλάρωσης του δέρματος.

Γυναικομαστία σε Bodybuilders

Οι Bodybuilders είναι μια υπο-ομάδα υποψηφίων με γυναικομαστία. Η γυναικομαστία τους είναι συνήθως μικρή (βρίσκεται εντός της θηλαίας άλω) και οφείλεται στην λήψη αναβολικών στεροειδών και ορμονών.

Οι περισσότεροι bodybuilders έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους και πολύ καλό διατροφικό προφίλ. Η λήψη των αναβολικών στεροειδών γίνεται συνήθως χωρίς ιατρική παρακολούθηση με σκοπό να προσθέσουν όγκο στους μυς. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε γυναικομαστία.

Μερικοί από τους bodybuilders παίρνουν συμπληρώματα πρωτεινών,προ-ορμόνες από το internet ή από ειδικά καταστήματα. Πολλά από αυτά αν και δεν φαίνονται ότι προκαλούν γυναικομαστία, λειτουργούν όμως σαν ορμόνες. Συνεπώς η λήψη τέτοιων ουσιών οδηγεί σε γρήγορη γυναικομαστία.

Εάν εμφανισθεί,τότε η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία της γυναικομαστίας σε bodybuilders είναι η ίδια με των υπολοίπων περιπτώσεων.

Κλινική εξέταση στο ιατρείο

Στην διάρκεια της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο γίνεται η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση. Αυτό μας βοηθά να κατηγοριοποιήσουμε την μορφή της γυναικομαστίας και ανάλογα να προτείνουμε την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Εάν απαιτείται ορμονικός και ακτινολογικός έλεγχος (υπέρηχος μαστών) το κρίνουμε κατά την εξέταση του υποψηφίου.

Γυναικομαστία επέμβαση και θεραπεία ανάλογα με τον τύπο

Σε όλους τους υποψηφίους γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος και η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη,είτε με γενική αναισθησία ανάλογα με τον τύπο της γυναικομαστίας,και την επιθυμία του υποψηφίου.

Χειρουργική θεραπεία γυναικομαστίας τύπου Ι,II (Round-the-clock technique)

Η κατηγορία Ι,II (Round-the-clock technique) αφορά υποψηφίους με καθαρά αδενικό μαστό ο οποίος δεν φεύγει από τα όρια της θηλής-άλω. Με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικρής τομής αφαιρείται ο αδένας και κλείνεται η τομή με μικρά απορροφήσιμα ράμματα. Ο χειρουργημένος δεν χρειάζεται να μείνει στην κλινική.

 

Δείτε την επέμβαση της γυναικομαστίας round-the-clock

γυναικομαστία

Photo gallery τύπου Ι και ΙΙ γυναικομαστίας από το αρχείο του Δρ Νώντα Καποσίτα

 

Γυναικομαστία τύπου Ι,ΙΙ πριν και μετά

Χειρουργική θεραπεία γυναικομαστίας τύπου ΙΙΙ

Σε αυτό τον τύπο μπορεί να υπάρχει χαλάρωση του δέρματος μαζί με την γυναικομαστία. Σε αυτή την περίπτωση σχεδιάζουμε την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος με ένα ομόκεντρο κύκλο πέριξ της θηλαίας άλω.Από εκεί αφαιρείται ο αδενικός ιστός και τεντώνεται το δέρμα. Η τελική εικόνα είναι μια αόρατη τομή γύρω από την άλω. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να χρειαστεί να μείνει ο υποψήφιος ένα βράδυ στην κλινική

Photo gallery τύπου ΙΙΙ γυναικομαστίας από το αρχείο του Νώντα Καποσίτα

Γυναικομαστία τύπου ΙΙΙ πριν και μετά

Χειρουργική θεραπεία γυναικομαστίας τύπου IV

Στον τύπο IV η γυναικομαστία συνοδεύεται από μεγάλη χαλάρωση του δέρματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι υποψήφιοι μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Η επέμβαση αφορά την αφαίρεση συνολικά του μαστού μαζί με το χαλαρό δέρμα και μεταφορά της θηλής-θηλαίας άλω σαν ελεύθερο μόσχευμα σε νέα θέση. Στην κατηγορία αυτή οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν ένα βράδυ στην κλινική.

Photo gallery τύπου IV γυναικομαστίας από το αρχείο του Νώντα Καποσίτα

 γυναικομαστία τύπου IV πριν και μετά

Χειρουργική θεραπεία της ψευδογυναικομαστίας

Η χειρουργική επέμβαση της ψευδο-γυναικομαστίας αφορά την αφαίρεση του τοπικού λίπους. Αυτό επιτυγχάνεται με την λιποαναρρόφηση. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει και αδενική γυναικομαστία και συνδυάζουμε την λιποαναρρόφηση με αφαίρεση του αδένα με την τεχνική round the clock.

Photo gallery ψευδογυναικομαστίας από το αρχείο του Νώντα Καποσίτα

 Ψευδογυναικομαστία με λιποαναρρόφηση πριν και μετά

 

Χειρουργική θεραπεία γυναικομαστίας σε bodybuilders

Οι bodybuilders συνήθως δεν έχουν τοπικό λίπος αν και δεν αποκλείεται,και η χειρουργική θεραπεία γίνεται όπως στον τύπο Ι και ΙΙ με την τεχνική round the clock.


Photo gallery γυναικομαστίας σε bodybuilders από το αρχείο του Νώντα Καποσίτα

γυναικομαστία σε bodybuilder πριν και μετά


Δείτε την συνέντευξη του Δρ Νώντα Καποσίτα στο SBC News

γυναικομαστία
αναλυση εμπειρίας απο επέμβαση γυναικομαστίας

 

Η ανάρρωση μετά την επέμβαση της γυναικομαστίας

Όλοι οι χειρουργημένοι φορούν ένα εδικό γιλέκο γυναικομαστίας για 4 εβδομάδες.

Αυτό βοηθάει το τραύμα να επουλωθεί και τον χειρουργημένο να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στις κινήσεις του. Στην εργασία επιστρέφει σε 2-3 μέρες εκτός εάν είναι έντονα χειρωνακτική οπότε πρέπει να ακούσει τις συμβουλές μας.

Χορηγούμε αντιβιοτικά προληπτικά και συνιστούμε να επιστρέψουν στο πρόγραμμα γυμναστικής σε 4 εβδομάδες σταδιακά.


γυναικομαστία
Δείτε τον Δημήτρη να αναλύει την εμπειρία του με την γυναικομαστία

 

 

Φωτογραφίες γυναικομαστίας πριν και μετά