Εισολκή Θηλών - Ανεστραμμένες θηλές των μαστών

Σαν εισολκή θηλών ονομάζουμε εκείνη την κατάσταση πού η θηλή αντί να προβάλλει προς τα έξω είναι στραμμένη προς τα μέσα στον μαστό.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προβάλλει αν ερεθιστεί ενώ σε άλλες παραμένει μόνιμα και σταθερά προς τα μέσα ανεξάρτητα ερεθισμού.

Τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να έχουν εισολκή θηλών.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Μερικά άτομα με εισολκή θηλών βλέπουν ότι οι θηλές τους προσωρινά ή και μόνιμα προβάλλουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον θηλασμό. Κάποιες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν και κάποιες θα έχουν δυσκολία με έντονο πόνο. Η χρήση αντλίας μαστού ή άλλων συσκευών άντλησης του γάλατος μπορεί να βοηθήσουν να βγουν οι θηλές προσωρινά προς τα έξω.

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει αυτά τα άτομα.

πριν και μετά την πλαστική

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες εισολκής των θηλών είναι:

Περίπου το 10-20% των γυναικών γεννιούνται με αυτή την κατάσταση και οφείλεται σε κοντούς πόρους ή σε φαρδύ σφιγκτήρα της θηλαία άλω. Εισολκή θηλών μπορεί να εμφανισθεί μετά από αιφνίδια και μεγάλη απώλεια βάρους.

Ταξινόμιση (Grade system)

Υπάρχουν 3 βαθμοί βαρύτητας της εισολκής των θηλών ανάλογα με το πόσο μια θηλή είναι καθηλωμένη, τον βαθμό της ίνωσης και τον βαθμό της βλάβης των γαλακτοφόρων πόρων.Βαθμός 1

Αναφέρεται στις θηλές που εύκολα βγαίνουν προς τα έξω με την χρήση των δακτύλων των χεριών με πίεση γύρω από την θηλαία άλω. Πολλές φορές βγαίνουν προς τα έξω χωρίς πίεση. Οι γαλακτοφόροι συνήθως δεν επηρεάζονται και ο θηλασμός μπορεί να γίνει. Αυτές οι θηλές έχουν ελάχιστη ίνωση.

 


Βαθμός 2

Πρόκειται για μια θηλή η οποία βγαίνει προς τα έξω αλλά όχι τόσο εύκολα όσο βαθμός 1 και αναστρέφεται πάλι προς τα μέσα όταν σταματήσει η πίεση. Μπορεί η γυναίκα να θηλάσει με πολύ δυσκολία, ίσως, όμως και όχι. Ο βαθμός της ίνωσης είναι μέτριος. Οι γαλακτοφόροι πόροι δεν χρειάζεται να κοπούν. Αυτή η κατηγορία των θηλών έχουν πλούσιο στρώμα κολλαγόνου.

 


Βαθμός 3

Αναφέρεται σε μια βαριά εισολκή των θηλών η οποία σπάνια βγαίνει προς τα έξω με πίεση και απαιτεί επέμβαση για να μπορέσει να βγει προς τα έξω. Οι γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν και είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις,εξανθήματα,και προβλήματα τοπικής υγιεινής. Η ίνωση είναι μεγάλη και οι γαλακτοφόροι πόροι είναι κοντοί και με έντονη εισολκή.

 

Δείτε την ατραυματική τεχνική διόρθωσης της εισολκής θηλών απο τον Νώντα Καποσίτα:

διόρθωση των ανεστραμμένων θηλών
Διόρθωση των ανεστραμμένων θηλών

 

Τρόποι διόρθωσης

Η διόρθωση των ανεστραμμένων θηλών γίνεται χειρουργικά με διάφορους τρόπους και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό της εισολκής.Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και υπνοχάλαση πάντα σε εξωτερική βάση δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνει η γυναίκα στην κλινική. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν κάποιες τοπικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. Η επάνοδος στην εργασία γίνεται μετά από 2 ημέρες.

 

Εισολκή Θηλών. Φωτογραφίες