ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Προέλευση και ορισμός

Το λεξικό του Webster ορίζει την πλαστική χειρουργική σαν την ειδικότητα της χειρουργικής που έχει σκοπό να διορθώσει, να αποκαταστήσει η να βελτιώσει τμήματα του ανθρωπίνου σώματος που είτε έχουν τραυματισθεί, είτε είναι ελλειμματικά ή είναι κακώς διαμορφωμένα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι συνώνυμη με κάτι ψεύτικο και επιφανειακό ενώ άλλοι πιστεύουν οτι πρόκειται για μεταφορά και μεταμόσχευση πλαστικών τμημάτων στους ανθρώπους.

Πράγματι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές τις ερμηνείες μια και η λέξη “Plastic” προέρχεται από την Ελληνική λέξη “πλαστικός” που σημαίνει “ο έχων την δυνατότητα να διαμορφώσει”.

μαρτυρία
Δείτε μερικούς από τους χειρουργημένους μας να μιλάνε για την εμπειρία τους

 

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής (A.S.P.S) ορίζει την πλαστική χειρουργική ως εξής:

“Η πλαστική χειρουργική ασχολείται με την διόρθωση,αποκατάσταση η αντικατάσταση φυσικών ελλειμμάτων ή λειτουργιών στο δέρμα,στο μυοσκελετικό σύστημα, στην κρανιοπροσωπική περιοχή,στο χέρι, στα κάτω άκρα, στον μαστό και τον κορμό, στα έξω γεννητικά όργανα ή με αισθητικές επεμβάσεις των περιοχών αυτών με σκοπό την βελτίωση τους.

Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί αισθητικές χειρουργικές τεχνικές με σκοπό να επιτύχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και παράλληλα να δώσει την πλέον ιδανική έκβαση στις επανορθωτικές επεμβάσεις τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στον σχεδιασμό της επέμβασης των μοσχευμάτων, των κρημνών, της ελεύθερης μεταφοράς και μεταμόσχευσης ιστών με μικροχειρουργική τεχνική. Η ανατομία, η φυσιολογία, η παθολογία και άλλες βασικές επιστήμες είναι η βάση για την ειδικότητα.

 Η ικανότητα στην πλαστική χειρουργική στηρίζεται στην βασική ιατρική και χειρουργική γνώση,την εγχειρητική κρίση,την τεχνική αρτιότητα,την ηθική συμπεριφορά,και την ικανότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας τόσο για την επίλυση προβλημάτων αλλά και την δημιουργία ευχαριστημένων ασθενών.”

Αισθητική έναντι της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής

Υπάρχουν δύο κύριοι τομείς της πλαστικής χειρουργικής:

Η αισθητική πλαστική χειρουργική και η επανορθωτική πλαστική χειρουργική.

Η αισθητική χειρουργική βελτιώνει τα χαρακτηριστικά ενός ασθενούς σε αισθητικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει πραγματική δυσμορφία ή τραύμα

Απο την άλλη πλευρά ο σκοπός της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής είναι να διορθώσει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό έχει υποστεί δυσμορφία ή είναι πέραν της αποδεκτής φυσικής εικόνας και μπορεί να προέλθει μετά την γέννηση ενός ατόμου,μιας συγγενούς ανωμαλίας,νόσου ή τραύματος.Συχνά η επανορθωτική πλαστική χειρουργική διευθετεί όχι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και την λειτουργία του τμήματος του σώματος που αντιστοιχεί η δυσμορφία.

Γνώμη του κόσμου:Υπέρ ή κατά

Μέχρι πρόσφατα η πλαστική χειρουργική θεωρείτο μια εκκεντρική πολυτέλεια.

Οι άνθρωποι πολλές φορές έκρυβαν την χειρουργική βελτίωση του εαυτού τους. Σήμερα ακούμε γυναίκες να είναι ενθουσιασμένες με το αποτέλεσμα που πήραν και όλοι να τις ακούνε να λένε για το ωραίο στήθος που απέκτησαν.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές της πλαστικής χειρουργικής τόσο θιασώτες όσο και πολέμιοι της. Οι υποστηρικτές λένε ότι “ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας με πολλούς τρόπους τότε γιατί να πούμε όχι στην πλαστική χειρουργική που κάνει αυτό και με μόνιμα αποτελέσματα;”

Η φυσική ομορφιά είναι σεβαστή από όλους αλλά το δικαίωμα να μπορούμε να βελτιωνόμαστε είναι σεβαστό επίσης.

Οι πολέμιοι υποστηρίζουν “γιατί να κάνουμε τόσες προσπάθειες να αλλάξουμε, ξοδεύοντας χρήματα για να φτιάξουμε την εικόνα μας προς τα έξω παρά το πνεύμα μας και την σκέψη μας;” και συνεχίζουν “έτσι θέλουμε να είμαστε “γιατί“ έτσι μας έπλασε ο θεός.”

Η απάντηση βρίσκεται στην μέση. Για καθετί υπάρχει η σωστή και η λάθος στιγμή έτσι υπάρχουν σωστοί και λάθος λόγοι να κάνει κάποιος ή κάποια πλαστική χειρουργική.

Είναι η Πλαστική Χειρουργική κατάλληλη για σας;

Μπορεί η πλαστική χειρουργική να σας κάνει να νιώθετε λιγότερη αμηχανία με το μπικίνι σας; Πιθανότατα ναι!
 Είναι για τον καθένα; Ασφαλώς όχι.
Υπάρχουν άνθρωποι που οι ζωές τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά απο την πλαστική χειρουργική; Ασφαλώς!
Υπάρχουν άνθρωποι που ξεπέρασαν τα όρια και έχασαν την ταυτότητα τους ζώντας στο κυνήγι της τελειότητας; Δυστυχώς ναι!

Τελικά μόνο εσείς μπορείτε να πείτε εάν η πλαστική χειρουργική είναι κατάλληλη για σας και ο πλαστικός χειρουργός που θα επισκεφθείτε θα βάλει την απόλυτη ένδειξη για την επέμβαση.

Στο web site που βρίσκεσθε θα μπορέσετε να δείτε τις δυνατότητες της πλαστικής χειρουργικής

Νώντας Καποσίτας,M.D,PhD
Πλαστικός Χειρουργός