Διπλοσάγωνο ή προγούλι: Αιτίες και αντιμετώπιση

ΔιπλοσιάγονοΒλέποντας ένα διπλοσάγονο στον καθρέφτη μπορεί να είναι λόγω αύξησης του βάρους η λόγω παχυσαρκίας αλλά δεν είναι πάντα αυτή η αιτία.

Υπάρχουν ασκήσεις που έχουν σαν στόχο το λίπος κάτω από το πηγούνι και τον τράχηλο αλλά και άλλες θεραπείες πλαστικής χειρουργικής που μπορούν να βοηθήσουν.

Αιτίες

Το διπλοσάγονο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία,η διατροφή,και ο κληρονομικός παράγοντας.
Το διπλοσάγονο ουσιαστικά συνίσταται σε ένα έξτρα στρώμα λίπους που εμφανίζεται κάτω από το πηγούνι. Συνεπώς αρκετοί παράγοντες συνδυάζονται πολλές φορές για να το δημιουργήσουν και κατά την κλινική εξέταση ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να καταλάβει τις αιτίες και ανάλογα να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Ηλικία

Το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει με το πέρασμα των χρόνων μια και χάνει την ελαστικότητα του. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση χαλαρού δέρματος που ουσιαστικά οδηγεί στην εικόνα του διπλοσάγονου.

Δίαιτα και βάρος

Ενω η αύξηση του βάρους δεν είναι πάντα η αιτία για το διπλοσάγονο μπορεί όμως να συμμετέχει σ'αυτό. Μια δίαιτα υψηλή σε θερμίδες με μη υγιή λίπη μπορεί να επηρεάσει με την αύξηση του βάρους την δημιουργία διπλοσάγονου.

Γενετική

Τα γονίδια σαφώς παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του διπλοσάγονου. Άτομα με κληρονομικό ιστορικό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διπλοσάγονο σε σχέση με άλλα που δεν έχουν την κληρονομική προδιάθεση.

Θέση

Κακή θέση μπορεί να αδυνατίσει τους μύες του λαιμού και του πηγουνιού. Αυτό βοηθάει μαζί με την χαλάρωση του δέρματος στην εμφάνιση διπλοσάγονου.

Αντιμετώπιση με πλαστική


1.Λιποαναρρόφηση στο πηγούνι

Η λιποαναρρόφηση στο πηγούνι χρησιμοποιείται όταν υπάρχει καθαρό λίπος τοπικά κάτω από το πηγούνι. Η επέμβαση γίνεται σε εξωτερική βάση,μέσω μικρών κανουλών και η γυναίκα φεύγει αμέσως φορώντας ενα strap για 10 ημέρες,Προσοχή όμως εάν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος και του πλατύσματος, του μυός κάτω από το πηγούνι οπότε θα χρειασθεί και face/neck lift.

2.Λίφτινγκ λαιμού

Στην περίπτωση αυτή το διπλοσάγωνο οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος και ίσως του πλατύσματος του μυός που είναι κάτω από το δέρμα του λαιμού και του πηγουνιού. Εάν υπάρχει και τοπικό λίπος τότε και μια μίνι λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυασθεί μαζί με το λίφτινγκ του λαιμού. Φυσικά σαν επέμβαση το λίφτ έχει περισσότερη ανάρρωση.


3.Γενειοπλαστική - ένθεμα στο πηγούνι

γενειοπλαστική

Σε αυτή την περίπτωση το διπλοσάγωνο επιδεινώνεται από το μικρό πηγούνι. Η απλούστερη λύση είναι ένα ένθεμα στο πηγούνι και αυτό αλλάζει το προφίλ του προσώπου. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες μας στην θέση γενειοπλαστική

4.Kybella


Το Kybella είναι ενα ενέσιμο υλικό που έχει σκοπό να καταστρέψει τα λιποκύτταρα διασπώντας τα. Το FDA έχει εγκρίνει το υλικό για την θεραπεία του διπλοσάγονου που οφείλεται σε τοπικό λίπος. Περιλαμβάνει μια σειρά από ενέσεις κάτω από το πηγούνι για την θεραπεία του μέτριου και μεγάλου διπλοσάγωνου. Οι ενέσεις περιλαμβάνουν μια ουσία που υπάρχει στο σώμα μας και λέγεται δεοξυχολικό οξύ και βοηθάει στην απορρόφηση των λιποκυττάρων. Μπορεί να έχετε μετά κάποιο πρήξιμο η μικρές μελανιές. Το Kybella ενδείκνυται σε άτομα με σταθερό βάρος. Αν και καταστρέφει τα λιποκύτταρα κάποια απο αυτά μένουν και αν κάποιος/α πάρει βάρος μπορεί να οδηγήσει τα λιποκύτταρα σε αύξηση του μεγέθους. Είναι μια μη χειρουργική μέθοδος αλλά θέλει επαναλαμβανόμενες θεραπείες για να πάρετε το τελικό αποτέλεσμα.

5.Άλλες θεραπείες

Υπάρχουν στο εμπόριο και άλλες μη χειρουργικές θεραπείες όπως οι ραδιοσυχνότητες RF, FaceTite, Profound RF, Thermage,Coolsculturing,και φυσικά πολλά τρικς με ασκήσεις που έχουν μέτρια αποτελέσματα.