Λιποαναρρόφηση κοιλίας

Κοιλιά

Λιποαναρρόφηση κοιλίας
Λιποαναρρόφηση κοιλίας

Η κοιλιακή χώρα είναι η πιο κοινή περιοχή στο ανθρώπινο σώμα που αφορά άνδρες και γυναίκες.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιτυχή έκβαση της επέμβασης είναι η ποσότητα και θέση του λίπους, το ιστορικό απώλειας η πρόσληψης λίπους, το ιστορικό καισαρικών τομών, η ηλικία και το φύλλο του υποψηφίου.

Προηγηθείσα εγκυμοσύνη

Μια προηγηθείσα εγκυμοσύνη τεντώνει και χαλαρώνει τους μύες της κοιλιάς με αποτέλεσμα το κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας να προβάλλει προς τα έξω.Αυτή η προβολή των μυών της κοιλιάς καθορίζει το σχήμα της μετά την λιποαναρρόφηση.Σημαντικό είναι ότι κάθε γυναίκα να είναι ευχαριστημένη μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης της κοιλιάς.

Καισαρική τομή

Η τομή της καισαρικής λέγεται στην ιατρική τομή Pfannenstiel και αφορά την τομή που γίνεται οριζόντια στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και γίνεται για την καισαρική,ή για υστερεκτομή. Μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη εικόνα μετά την καισαρική είναι η προβολή λίπους πάνω από την τομή και λύνεται με μια μικρή λιποαναρρόφηση.

Προηγηθείσα παχυσαρκία

Μια προηγηθείσα παχυσαρκία και μετέπειτα απώλεια βάρους που προκάλεσε την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά αυτό το λίπος είναι σκληρό και κάνει την λιποαναρρόφηση πιο δύσκολη.

Η θέση του λίπους στην κοιλιά

Λιποαναρρόφηση κοιλίαςΗ θέση του λίπους είναι ενας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την έκβαση της λιποαναρρόφησης.

Το κοιλιακό λίπους βρίσκεται σε δυο διαφορετικά επίπεδα:Ενα βαθύ και ένα επιφανειακό.
Το επιφανειακό λίπος είναι αυτό που βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα και μπροστά από τους κοιλιακόυς μύες.
Το βαθύ λίπος εντοπίζεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και ανάμεσα από τα έντερα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν περισσότερο βαθύ κοιλιακό λίπος από οτι επιφανειακό.Το επιφανειακό λίπος είναι αυτό που μπορούμε να αφαιρέσουμε με την λιποαναρρόφηση.
Το ενδοκοιλιακό λίπος δεν αφαιρείται με την λιποαναρρόφηση γιατί είναι ανάμεσα από τα έντερα.Το βαθύ λίπος μειώνεται με απώλεια βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης.
Οι υποψήφιοι που έχουν περισσότερο επιφανειακό λίπος είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από την επέμβαση της λιποαναρρόφης κοιλίας.

Επιτυχημένη λιποαναρρόφηση κοιλίας

Αυτό ορίζεται με τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Φυσικά η γνώμη του ασθενούς σχετικά με το αποτέλεσμα εξαρτάται από τι περιμένει ο καθένας από την επέμβαση,την εικόνα του ασθενούς πριν την επέμβαση και την τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του πλαστικού χειρουργού.Τα αποτελέσματα εξατομικεύονται για κάθε υποψήφιο.

Ηλικία

Η ηλικία του υποψηφίου δεν είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της λιποαναρρόφησης.Μερικοί ευχαριστημένοι ασθενείς είναι γυναίκες πάνω από 60.Σε μεγάλης ηλικίας γυναίκες μπορεί η λιποαναρρόφηση κοιλίας να τις βοηθήσει να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα.

Οι γυναίκες έχουν πιο μαλακό λίπος και κατά συνέπεια η λιποαναρρόφηση κοιλιάς είναι πιο εύκολη.

Το άνω τμήμα της κοιλιάς

Το ανώτερο τμήμα της κοιλιάς μπορεί να παρουσιάζει κάποια ζαρώματα εν αντιθέσει με το κατω μέρος της κοιλίας και αυτό οφείλεται στο ότι το κάτω μέρος της κοιλιάς έχει συνδέσμους και περιτονίες (scarpa's fascia) που συγκρατούν το δέρμα μετά την λιποαναρρόφηση της κοιλίας.

Το λίπος στο άνω τμήμα της κοιλιάς

Πρέπει το λίπος από το άνω τμήμα της κοιλιάς να αφαιρείται ούτως ώστε ο χειρουργημένος σε περίπτωση που βάλει κιλά να μην έχει ασυμμετρία και να προβάλλει το άνω μέρος της κοιλιάς σε σχέση με το κάτω.

Κοιλιοπλαστική

Η Tumescent λιποαναρρόφηση της κοιλιάς είναι αποτελεσματική αλλά κάποιοι ασθενείς θα χρειασθούν κοιλιοπλαστική.

Η κοιλιοπλαστική αφαιρεί το χαλαρό δέρμα από την κοιλιά,τεντώνει τους κοιλιακούς μύες και τελικά το τραύμα κλείνεται με μια οριζόντια τομή.

Περισσότερα για την κοιλιοπλαστική

Συνεπώς η κοιλιοπλαστική αφαιρεί το χαλαρό δέρμα της κοιλιάς από τον ομφαλό μέχρι κάτω και τεντώνει τους χαλαρούς κοιλιακούς μύες.

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αυτό εκτιμάται από τον πλαστικό χειρουργό κατά την κλινική εξέταση στο ιατρείο.

Μετά την επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με μικροκάνουλες των 2 και 3 mm που σημαίνει ότι ο πόνος μετά την λιποαναρρόφηση κοιλίας είναι ελάχιστος και οι περισσότεροι χειρουργημένοι πέρνουν λίγο Depon η Lonarid.

Η αίσθηση του πόνου είναι σαν κάψιμο από ηλιακό έγκαυμα και δεν υπάρχει σοβαρή ενόχληση στην βάδιση ή στο σήκωμα από το κρεββάτι.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και sedation ή με γενική.

Όλοι μας οι χειρουργημένοι φεύγουν από την κλινική το ίδιο απόγευμα. Μετά την επέμβαση οι χειρουργημένοι πέρνουν αντιβιοτικά για 5 ημέρες και φορούν μια ειδική ζώνη για 2-3 εβδομάδες. Ενθαρύνονται να περπατάνε,κάνουν μπάνιο 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση και μπορούν να αρχίσουν γυμναστική μετά από 4 εβδομάδες. Τα μικρορράματα αφαιρούνται μετά από 6 ημέρες. Το πρήξιμο μετά την επέμβαση αρχίζει να υποχωρει την 1η εβδομάδα σταδιακά. Μέχρι την 8η εβδομάδα έχει υποχωρήσει πάνω από το 50% και το υπόλλοιπο σταδιακά.

Σημεία προσοχής κατά την λιποαναρρόφηση κοιλίας

Κοιλιοκήλη

Κατά την κλινική εξέταση θα πρέπει ο υποψήφιος να εξετασθεί από τον πλαστικό χειρουργό για να ελεγχθεί εάν έχει κάποια κήλη (κοιλιοκήλη-ομφαλοκήλη) και εάν έχει κάποιο ιστορικό με ιατρικά προβλήματα,φάρμακα κλπ, που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μια κοιλιοκήλη κοντά στον ομφαλό αυξάνει το ρίσκο εισόδου με την κάνουλα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα.Αν διαπιστωθεί κάποια τέτοια κήλη πρέπει να αντιμετωπισθεί πριν την λιποαναρρόφηση κοιλίας. Εάν γίνει λιποαναρρόφηση για δεύτερη φορά τότε λόγω της ίνωσης του υπολλειπόμενου λίπους της κοιλιάς κάνει την δεύτερη λιποαναρρόφηση πιο δύσκολη.

Υπερβολική αφαίρεση λίπους

Είναι λάθος η υπερβολική αφαίρεση λίπους κατά την λιποαναρρόφηση κοιλίας.Σκοπός να αφαιρούμε λίπος τόσο ούτως ώστε να πέρνουμε ενα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς ζαρώματα. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της λιποαναρρόφησης κοιλίας είναι η προηγηθείσα χειρουργική στην κοιλιά,λαπαροσκόπηση,ακτινοβολία,κλπ. Δείτε φωτογραφίες πριν και μετα λιποαναρρόφησης κοιλίας

 

Λιποαναρρόφηση κοιλίας. Φωτογραφίες