Ασυμμετρία στήθους-Ανισομαστία

Ορισμός

Ασυμμετρία μαστώνΟνομάζουμε ασυμμετρία στήθους εκείνη την κατάσταση που το ένα στήθος διαφέρει από το άλλο κατά ένα μέγεθος ( 1 cup size).

Γενικά

Ο δεξιός μαστός μιας γυναίκας είναι διαφορετικός από τον αριστερό όσο αφορά το σχήμα αλλά και το μέγεθος. Συνήθως αυτές οι μικροδιαφορές εάν το εξετάσει κανένας φαίνονται αλλά δεν είναι ουσιώδεις.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός στήθους είναι :

  1.  το μέγεθος
  2. το σχήμα και
  3.  η θέση των θηλών και της θηλαίας-άλω που πρέπει να είναι στην σωστή θέση.

Τι προκαλεί το διαφορετικό μέγεθος σε ένα στήθος

Σήμερα πιστεύουμε ότι οι διαφορές στο μέγεθος του στήθους οφείλονται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες είτε γίνονται τυχαία στα διπλά όργανα όπως είναι το στήθος δηλαδή να μεγαλώνουν διαφορετικά. Οι μαστοί μεγαλώνουν κάτω από την επήρεια των οιστρογόνων στην νεαρή ηλικία των κοριτσιών. Ξεκινάει σαν ένα απλό φούσκωμα 2 χρόνια μετά την πρώτη περίοδο. Οι μαστοί συνεχίζουν να μεγαλώνουν για τα επόμενα 2-4 χρόνια και στην περίοδο αυτή μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος. Μετά τα 18 χρόνια το στήθος εχει διαμορφωθεί και δεν θα αλλάξει εως ότου έλεθει η πρώτη εγκυμοσύνη και κατόπιν η εμμηνόπαυση. Αυτοί είναι οι δυο επόμενοι σταθμοί που το στήθος θα αλλάξει πάλι μορφή.

Δείτε την επέμβαση σε βίντεο.

Ασυμμετρία μαστών
Δείτε σε βίντεο την ασυμμετρία στήθους

 

Ο κανόνας είναι ότι όταν ένα στήθος διαφέρει από το άλλο λιγότερο από ένα μέγεθος δεν χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση. Εάν η γυναίκα πιστεύει ότι το ένα στήθος διαφέρει από το άλλο περισσότερο από ένα μέγεθος τότε μπορεί να επισκευθεί τον πλαστικό χειρουργό. Μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις και με μικρότερες διαφορές αλλά αυτό εκτιμάται κατά περίπτωση.

Πότε προχωρούμε σε μια πλαστική επέμβαση ασυμμετρίας.

Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί προχωρούν σε μια επέμβαση ασυμμετρίας μετά τα 18 χρόνια. Η λογική είναι να μην χειρουργούμε τουλάχιστον 2 χρόνια από την πρώτη περίοδο. Υπάρχει μια εξαίρεση που λέγεται virginal Hypertrophy όπου το ένα στήθος έχει μεγάλη υπερτροφία με μέγεθος πάνω από D στην εφηβεία. Σ’αυτή την περίπτωση μπορούμε να επέμβουμε αν και το άλλο στήθος δεν έχει ακόμη πλήρως αναπτυχθεί.

Η πλαστική της ασυμμετρίας

Η χειρουργική της ασυμμετρίας περιλαμβάνει:

1 την αυξητική του στήθους και στις δύο πλευρές με διαφορετικό μέγεθος ένθεμα
2: Την μείωση του στήθους και στους δύο μαστούς
3:Την αύξηση στον ένα μαστό και την μείωση στον άλλο
4.Την μείωση στον ένα μαστό
5.στην ανόρθωση στον ένα και μείωση στον άλλο
6.Συνδυασμός

Υπάρχουν επίσης και διαφορές στο σχήμα δηλαδή ο ένα μαστός η και οι δυο να είναι διαφορετικού μεγέθους και ταυτόχρονα σωληνωτός δηλαδή να έχει στενή βάση και μακρύ δέρμα σαν κώνος η ακόμα να έχει προβολή της θηλαίας άλω σαν κήλη.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει γυναίκα που είναι έχει δυο ακριβώς ίδιους μαστούς. Προσεγγίζουμε την συμμετρία κατά 90% μια και τις πιο πολλές φορές κάνουμε διαφορετική τεχνική σε κάθε μαστό. Για να επιτύχουμε συμμετρία που η κάθε μια δίνει από μόνη της μια διαφορετικής αισθητικής εικόνα στον κάθε μαστό.

 

Λιποαναρρόφηση
Η Χριστίνα αναλύει την επέμβαση της Αυξητικής στήθους επι εδάφους ασυμμετρίας που υποβλήθηκε από τον Κο Καποσίτα:Αναλύει την έρευνα που έκανε πριν, την εμπειρία της από την νέα τεχνική Subfascial που ης έκανε ο Δρ Καποσίτας και τι συμβουλεύει τις ενδιαφερόμενες γυναίκες να κάνουν πριν από μια επέμβαση αυξητικής στήθους.

 

Ασυμμετρία Στηθους. Φωτογραφίες