ELLE ΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΤΟ ΣΗΜΑΛΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΑ! ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ.

 

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑ

 

Νέες αισθητικές επεμβάσεις για γόνατα, γάμπες, αστραγάλους

 

ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΤΕ ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΑΛΣΟΝ, ΑΛΛΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΑΣ ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΕΛΕΙΑ... ΤΩΡΑ Η ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΑΜΠΕΣ, ΛΕΠΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΨΟΥΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ. 

 

«ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΒΑΡΟΥΣ/ΥΨΟΥΣ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ» 

 

 Τα καλλίγραμμα πόδια που ονειρεύεται καθεμία από εμάς βρίσκονται πλέον στα... χέρια των πλαστικών χειρουργών.

 Χάρη στην τρελή κούρσα της εξέλιξης και των τεχνικών, κάθε γυναίκα μπορεί να αποκτήσει καλοσχηματισμένα γόνατα, άψογες γάμπες και λεπτούς αστραγάλους, αλλά και να απαλλαγεί από το άγχος της ατέλειας. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ ένα ζευγάρι άψογα πόδια παραμένει σύμβολο της γυναικείας υπεροχής, τις περισσότερες φορές η συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία πιο χαμηλά από τους μηρούς χαλάει τη συνολική εικόνα τους, ειδικά στη μεσογειακή σιλουέτα.

 Η αίσθηση της μακριάς, καλοσχηματισμένης γάμπας που ξεκινάει από ένα λεπτό γόνατο χωρίς ατέλειες και καταλήγει σε ένα μικροκαμωμένο αστράγαλο αποτελεί όνειρο, ακόμα και για νέα κορίτσια τα οποία αισθάνονται ότι δεν διαθέτουν αυτό το χάρισμα και αποφεύγουν συστηματικά να υιοθετήσουν το πιο κοντό μήκος στις φούστες ή τα φορέματα. Και η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η κατασκευή του σώματος τους δεν τις βοηθάει, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

 Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγουν στο καμουφλάρισμα της περιοχής. Ψηλές μπότες, φούστες που καλύπτουν τα γόνατα, μακριά φορέματα και παντελόνια αποτελούν τη... στολή πολλών γυναικών οι οποίες θεωρούν ότι η υπόθεση είναι μάλλον χαμένη. Οι ειδικοί, όμως, έχουν αντίθετη γνώμη πια. Το πρώτο πράγμα που ένιωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν ήταν ότι το λίπος στους αστραγάλους και στις γάμπες είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο υπόλοιπο σώμα και μάλιστα επιβεβαιώνουν κάτι που ήδη γνωρίζουμε: είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και τη γυμναστική, αλλά αφαιρείται με τη γνωστή μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

 Πόδια: η επικίνδυνη ζώνη της αφαίρεσης Λίπους

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό κ. Νώντα Καποσίτα, M.D., PhD, μέλος της American Society of Plastic Surgery και της International Society of Aesthetic Plastic Surgery, «το λίπος OTC πόδια, δηλαδή στην περιοχή γύρω από τα γόνατα και τις γάμπες, είναι επιφανειακό. Δεν υπάρχουν στο βάθος τμήματα λίπους ούτε στα πόδια ούτε στους αστραγάλους. Συνεπώς η λιποαναρρόφηση γίνεται επιφανειακά και εκτελείται με πολύ μεγάλη προσοχή προς αποφυγή τραυματισμού των επιφανειακών φλεβών».

Από την άλλη πλευρά, η ειδική περιοχή των γονάτων είναι ένα συνηθισμένο σημείο για λιποαναρρόφηση με την τεχνική να εφαρμόζεται στο εσωτερικό και στην πλειονότητα να μη δημιουργεί κινδύνους για επιπλοκές. Ωστόσο και εκεί βρίσκεται μία επικίνδυνη ζώνη: ακριβώς πίσω από τα γόνατα υπάρχουν σημαντικά αγγεία και νεύρα, οπότε σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί λιποαναρρόφηση

 Πώς γίνεται η επέμβαση

Με τη λιποαναρρόφηση ουσιαστικά δια-μορφώνεται το περίγραμμα του σώματος, αφού αφαιρείται το ανεπιθύμητο λίπος από τα επίμαχα σημεία. Πρόκειται για εκείνο το λίπος το οποίο δεν φαίνεται να «ανταποκρίνεται» στις παραδοσιακές μεθόδους αδυνατίσματος, όπως ο περιορισμός θερμίδων και λιπαρών και η αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Ο χρόνος που απαιτείται για μια τέτοια επέμβαση εξαρτάται από τη συνολική έκταση της επιφάνειας του λίπους, τον τύπο της αναισθησίας που θα επιλεγεί, καθώς και το είδος της τεχνικής. Η επέμβαση στα πόδια και τα γόνατα γίνεται με μια ιδιαίτερα μικρή τομή απ' όπου περνά μια πολύ λεπτή κάνουλα, η οποία αναρροφά το λίπος που βρίσκεται βαθιά στο δέρμα. Με τη βοήθεια της κάνουλας διαλύονται τα λιποκύτταρα και α-ναρροφώνται. Η αναρρόφηση γίνεται με ειδικό λιποαναρροφητήρα ή σύριγγα, ανάλογα με την προτίμηση του πλαστικού χειρουργού.

Η καινούρια τεχνογνωσία, όπως θεωρούνται οι υπέρηχοι και η τεχνική tumescent, βοήθησε τους πλαστικούς χειρουργούς να είναι πιο ακριβείς και να επιτυγχάνουν γρηγορότερη ανάρρωση των ασθενών τους.
ΥΠΕΡΗΧΟΙ (ULTRASOUND-ASSISTED LIPOPLASTY(UAL): Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ειδική κάνουλα που παράγει υπερήχους. Καθώς αυτή περνά μέσα από τα λιποκύτταρα, σπάει τα τοιχώματα τους και ρευστοποιεί το λίπος, το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται με τη γνωστή τεχνική. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. ΤΕΧΝΙΚΗ TUMESCENT: Εδώ ενίεται στην περιοχή του λίπους ένα υγρό που περιέχει ξυλοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό), αδρεναλίνη (για σύσπαση των αγγείων) και φυσιολογικό ορό. Αυτό το συγκεκριμένο μείγμα βοηθάει να αφαιρεθεί το λίπος με μεγαλύτερη ευκολία και παράλληλα μειώνει την απώλεια του αίματος, τον πόνο και τις μελανιές μετά την επέμβαση.

Μεγάλεs προσδοκίες

Όσο μεγαλύτερη είναι μια υπόσχεση τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για μελλοντική απογοήτευση μιας ασθενούς η οποία έχει υποβληθεί σε ανάλογη επέμβαση. Σύμφωνα με την πλειονότητα των ειδικών, το σημαντικότερο είναι οι προσδοκίες κάθε υποψήφιας να είναι ρεαλιστικές και να πηγάζουν από τη γνώση που θα μοιραστεί με το γιατρό της για το τι θα πρέπει να περιμένει μετά. Γι' αυτό, όπως τονίζει ο χειρουργός κ. Καποσίτας, «η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να συζητήσει λεπτομερώς με τον πλαστικό χειρουργό τις δυνατότητες που της παρέχει η επέμβαση».

Ποιες είναι, λοιπόν, οι κατάλληλες υποψήφιες;
Μπορούν όλες οι γυναίκες να μπουν στη λίστα αναμονής για τέλεια πόδια; Ο ειδικός διευκρινίζει ότι «οι καταλληλότερες είναι εκείνες που έχουν καλή αναλογία βάρους/ύψους, το δέρμα τους παρουσιάζει ελαστικότητα και το τοπικό λίπος πράγματι δεν υποχωρεί με τη δίαιτα ή τη γυμναστική. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν καλή υγεία και να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα». Επομένως μόνο ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εκτιμήσει ατομικά κάθε περίπτωση και, αφού εξετάσει την υποψήφια, να της προτείνει και την ενδεδειγμένη μέθοδο.

Πού γίνεται η επέμβαση:

Η συγκεκριμένη λιποαναρρόφηση γίνεται σε κλινική και δεν είναι απαραίτητο η ασθενής να μείνει μέσα το βράδυ. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, αν αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες λίπους, η παραμονή στην κλινική επιβάλλεται για ένα εικοσιτετράωρο.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ: Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό κ. Καποσίτα, μετά το χειρουργείο ίσως παρουσιαστεί μικρή ποσότητα υγρού στα σημεία των τομών. Για τη σταθεροποίηση της επέμβασης και την πρόληψη του οιδήματος, η ασθενής θα πρέπει να φορά τον ειδικό κορσέ για τρεις εβδομάδες. Η σημαντικότερη ενόχληση είναι ένα ήπιο τσούξιμο, το οποίο όμως ελέγχεται με τη χορήγηση κάποιου παυσίπονου, όπως η παρακεταμόλη. Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται σταδιακά, ενώ η ασθενής επιστρέφει στην εργασία της λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

ΚΟΣΤΟΣ: Μία ανάλογη επέμβαση -όταν περιλαμβάνει όλη την περιοχή του ποδιού- κοστίζει € 6.000.

 Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ:
Όπως εξηγεί ο ειδικός, «το πρήξιμο είναι ένα σημαντικό θέμα στη λιποαναρρόφηση των αστραγάλων και αυτός είναι και ο λόγος που ακολουθούμε την open-drainage μέθοδο. Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική, ο χειρουργός αφήνει ανοιχτές τις τομές που έχει κάνει, προκειμένου κατά το στάδιο της επούλωσης να φύγουν όλα τα υγρά. Έτσι, δεν υπάρχει μετεγχειρητικό οίδημα.

Σε αυτή την περίπτωση ο ελαστικός επίδεσμος είναι απαραίτητος. Στην ασθενή συστήνεται να περπατάει, γιατί αυτό βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος. Πάντως η υπερβολική λιποαναρρόφηση των περιοχών του αστραγάλου πρέπει να αποφεύγεται».

 

 

<< Back