DIVA ΦΤΙΑΞΕ TO ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ Ή ΣΤΟ ΠΙΓΟΥΝΙ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Η ΠΡΟΦΙΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Tns Ευγενίας Καλχεζιώτη

Αν κοιτάζεις προσεκτικά στον καθρέφτη το προφίλ σου, ίσως εντοπίσεις κι εσύ τις ατέλειες του. Παρατήρησε πώς η μύτη επηρεάζεται από το σχήμα του πιγουνιού. Μια φυσιολογική μύτη μπορεί να δείχνει μεγάλη αν το πιγούνι είναι μικρό ή, αντίθετα, ένα μυτερό πιγούνι μπορεί να κάνει τη μύτη να φαίνεται πολύ μικρή.

Ή να δίνει την εντύπωση ενός χαλαρού λαιμού. Η πλαστική χειρουργική όμως μπορεί να δώσει τη λύση.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορείς να δεις στον υπολογιστή το καινούριο σου πρόσωπο κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ vu πάρεις την απόφαση σου.

ΜΥΤΗ

Η διαμόρφωση του προφίλ του προσώπου παραμένει πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα πλαστικής χειρουργικής. Ο σύγχρονος άνθρωπος Βομβαρδίζεται καθημερινά από πρότυπα ομορφιάς και αναζητά την καλύτερη εμq)άvlσn που θα τον βοηθήσει να γίνει πιο I ανταγωνίσιμος σε όλα τα επίπεδα, από το χώρο της εργασίας έως την κοινωνική και προσωπική του ζωή. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό ότι η πλαστική της μύτης έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν αναφορές σε παπύρους και ιερογλυφικά uno το 600 π.Χ. στην αρχαία Ινδία και Αίγυπτο που αφορούν την επανόρθωση της μύτης μετά από ακρωτηριασμούς.

ΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ;
Ενδείκνυται για κάθε άνθρωπο που ενοχλείται από δυσμορφίες 1 της μύτης του. Δυσμορφία θεωρείται η καμπούρα, η γαμψή, η Κ μεγάλη, η στραβή ή η φαρδιά μύτη. Ενδείκνυται επίσης στις 2. περιπτώσεις εκείνων που σε μικρή ηλικία είχαν λαγώχειλο ή μετά από τραύμα ή αποτυχημένη ρινοπλαστική. Υποψήφιοι ακόμα είναι αυτοί και αυτές που θέλουν να κάνουν μικροδιορθώσεις στη μύτη τους, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι οι μικρές αλλαγές δίνουν το ωραίο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το διά(ρραγμα είναι ένα χόνδρινο πέταλο που χωρίζει τη μύτη στα δύο ρουθούνια. Συμμετέχει αρκετές φορές στη δυσμορφία της μύτης ή και δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή (σκολίωση ρινικού διαφράγματος). Σε μια τέτοια περίπτωση συμμετέχουν και οι κόγχες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα μαζί την ίδια χρονική στιγμή. Το διάφραγμα όπως και το αυτί αποτελούν περιοχές από όπου μπορεί vu ληφθεί χόνδρος για τις απαιτήσεις της επέμβασης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Για τα κορίτσια η ηλικία των 16 ετών είναι το ελάχιστο όριο ενώ για τα αγόρια το ελάχιστο όριο είναι η ηλικία των 17 ετών.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας επέμβασης είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και της υποψήφιας ή του υποψήφιου. Στη συνάντηση αυτή ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να ακούσει τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου ατόμου και, μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, να εξηγήσει τι πραγματικά μπορεί να γίνει. Από τη δεκαετία του '80 και μετά γίνεται ανάλυση των φωτογραφιών της ρινοπλαστικής. Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί δείχνουν στους υποψήφιους φωτογραιρίες από παρόμοιες περιπτώσεις στην προσπάθεια τους να δώσουν μια εικόνα του αποτελέσματος, μια διαδικασία που διαρκεί 5-10 λεπτά. Οι σύγχρονοι μάλιστα ηλεκτρονικοί υπολογιστές έλυσαν πολλά τέτοια προβλήματα, γιατί αναλύοντας μέσω μιας ψηφιακής κάμερας (simulation surgical image) το αποτέλεσμα μιας ρινοπλσστικής και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα μιας γενειοπλαστικής για τη βελτίωση του προφίλ, βοηθούν εντυπωσιακά τον ενδιαφερόμενο/η να πάρει μια εικόνα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος αλλά και τον πλαστικό χειρουργό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον/την ασθενή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κάνουν τους περισσότερους να προχωρήσουν σε επέμβαση προφιλοπλαστικής, είτε uu-τή είναι ρινοπλαστική είτε γενειοπλαστική είτε και τα δύο μαζί, είναι η κατανόηση της qj^ooo-φίας αλλά και της χειρουργικής τεχνικής που ακολουθείται. Παρ' όλη την ενημέρωση όσον οφορά στην κατανόηση της επέμβασης από τα έντυπα, τις εq)nμεpίδες, τα περιοδικά, την τηλεόραση, ακόμα και από τους πλαστικούς χειρουργούς, είναι δύσκολο vu κατϋλάβει κανείς πώς γίνεται. Αυτή η έλλειψη γνώσης και πλη-ροφόρησης γεμίζει αμφιβολίες και φόβο χωρίς λόγο τον κάθε υποψήφιο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να δουν στο ιατρείο οι ενδιαφερόμενοι την επέμβαση που τους ενδιαφέρει βή-μα-βήμα σε ειδικό πρόγραμμα προσομοίωσης στα windows χρ professional, οπότε μαζί με τις πλnpoφopίες που τους παρέχονται (κατά την κλινική εξέταση) νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια πριν από την επέμβαση.

KNOW HOW

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησίσ σε ορ-γανωμένους χώρους (κλινικές) και είναι ασφαλής. Η διάρκεια της είναι μία ώρα, πλην ορισμένων απαιτητικών τεχνικά περιπτώσεων που ο έχει ένα ναρθηκάκι στη μύτη και ένα ταμπόν σε κάθε ρουθούνι. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που η επέμβαση της ρινοπλαστι-κής γίνεται με την ανοικτή μέθοδο (ανοικτή ρινοπλϋστική).

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ;

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται παγοκύστες για μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων των βλεφάρων. Τα ταμπόν αφαι-ρούντω εντελώς ανώδυνα σε 48 ώρες και ο νάρθηκας σε 6 ημέρες. Η επέμβαση δεν έχει πόνο. Η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι μπορούν να επανέλθουν στην εργασίϋ τους μετά την αφαίρεση του νάρθηκα (σε 6 ημέρες). Το αποτέλεσμο φαίνεται μετά την αφπίρεση του νάρθηκα και ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι και 12 μήνες μετά, αλλά σε 6-8 εβδομάδες έχει κανείς μια oaqm εικόνα της μύτης.

 ΓΕΝΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η γενειοπλαστική, που ονομάζεται και πλαστική του πιγουνιού, είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σκοπό vu δκιμορψ(όσει το πιγούνι είτε με αύξηση τοποθετώντας ένα έν-θεμα, είτε με ελάττωση. Πολλές φορές ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προτείνει στον ασθενή και τη γενειοπλαστική μαζί με τη ρινοπλαστική με στόχο την επίτευξη αρμονίας στο πρόσωπο, μιας και το μέγεθος του πιγουνιού μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μύτης (npoqnAonAa-στική). Η γενειοπλαστική μπορεί να δώσει καλύτερη αρμονία στο πρόσωπο με ή χωρίς ρινοπλαστική. Μαζί με τον πλαστικό χειρουργό θα κστηλήξεις στο πλάνο της επέμβασης. Κι εδώ το Software της χειρουργικής προσομοίωσης (Computer Imaging) 0u σου δώσει αμέσως στο ιατρείο την εικόνα που θα έχεις μετά το χειρουργείο.

Η διαδικασία προς το χειρουργείο είναι η ίδια όπως στη ρινοπλαστική, καθώς και τα δύο τμήματα του προφίλ αναλύονται μαζί. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία της επέμβασης είναι vu ελέγξει ο γιατρός τη σύγκλιση των δοντιών για vu προτείνει την κατάλληλη επέμβαση. Ένα μικρό πιγούνι διορθώνεται με ένα ένθεμα, ενώ ένα μεγάλο πιγούνι ή μια κακή σύγκλιση δοντιών απαιτεί κεφαλομετρική ανάλυση KUI πιθανά ορθογνϋθική χειρουργική. Πάντως αυτό που έχει σημασία στη συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό είναι η ανάλυση του προφίλ και κατόπιν να γίνουν οι προτάσεις. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προτείνει, αλλά
η απόφαση για το τι θα επιλέξει κάποιος είναι δική του. Γίνεται αναλυτική συζήτηση και αναφέρονται όλες οι παράμετροι. Εδώ λοιπόν βλέπουμε τη χρησιμότητα του προγράμματος της προ-σομοίωσης αλλά και των μετρήσεων.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Η επέμβαση της γενειοπλαστικής διαρκεί από 30 λεπτά έως και 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Η τομή γίνεται μέσα από το στόμα, συνεπώς δεν υπάρχει εξωτερική τομή. Η αναισθησία στην απλή γενειοπλαστική είναι τοπική, ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική είναι γενική.

KNOW HOW

Η νοσηλεία στη γενειοπλαστική είναι παραμονή στην κλινική λίγες ώρες, ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική απατείται παραμονή για ένα βράδυ. Μετά την επέμβαση της γενειοπλαστι-κής τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος για 48 ώρες και συνήθως υπάρχει μια μικρή δυσφορία που υποχωρεί στα κοινά παυσίπονα, ένα μικρό μούδιασμα και τοπικό οίδημα. Τα ράμματα μέσα στο στόμα αφαιρούνται μετά από 6-7 ημέρες. Οι χειρουργημένοι πρέπει να τρώνε μαλακές τροφές και να πλένουν το στόμα τους με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 6 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως, αλλά την τελική μορφή της γε-νειοπλαστικής θα την έχει κανείς σε 4-6 εβδομάδες.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΛΙΩΝ

Τα χείλη χαρακτηρίζονται από περίτεχνη κινητικότητα και μεγάλη ελαστικότητα. Αποτελούν σημαντικά αισθητήρια όργανα, αλλά και μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας. Μας βοηθούν να τρεφόμαστε, να μιλάμε, vu ερωτοτροπούμε. Αποτελούνται από μυς, δέρμα και βλεννογόνο (ερυθρό τμήμα χειλιών). Τα χείλια μπορεί να είναι χοντρά ή λεπτά. Το δημοφιλές σχήμα πάντως είναι τα σαρκώδη και καλοσχηματισμένα χείλη. Αυτά τα χείλη θέλουν να έχουν οι περισσότερες γυναίκες. Και για όσες δεν τα έχουν, η πλαστική χειρουργική δίνει τη λύση.

ΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΛΙΩΝ;

Σε περιπτώσεις γυναικών και αντρών που θέλουν να διορθώσουν κάποια επίκτητη ατέλεια ή κάποια δυσμορφία που προκλήθηκε μετά από τραυματισμό, εγκαύματα, αφαίρεση καλοηθών ή κακοηθών βλαβών των χειλιών. Γυναικών που έχουν πολύ λεπτά χείλη (άνω ή κάτω ή και τα δύο) και θέλουν να τα μεγαλώσουν. Γυναικών που έχουν πολύ χοντρά χείλη και θέλουν να τα λεπτύνουν. Γυναικών με έντονα σημεία γήρανσης (περιστοματικές ρυτίδες) στα χείλη και ειδικά καπνιστριών, αλλά και γυναικών και αντρών με πτώση των γωνιών του στόματος που δίνουν μια μόνιμη έκφραση θλίψης.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται στην πλαστική το>ν χειλιών. Διακρίνονται στις χειρουργικές τεχνικές και στις τεχνικές με ενέσιμα υλικά. Από αυτές κάποιες έχουν μόνιμα αποτελέσματα και κάποιες προσωρινά. Η τεχνική που ακολουθείται κάθε φορά εξαρ-τάται κυρίως από το τι πρόκειται να διορθώσει ο καθένας.
Ενέσιμες τεχνικές: Οι ενέσεις περιέχουν εν-θέματα σε υγρή μορφή (π.χ. υαλουρονίκό οξύ ή λίπος κ.λπ.). Η έγχυση υγρών υλικών δίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά, aqxw τα ενθέ-ματα απορροφούνται σε περίπου 5 μήνες. Οι ενέσεις συνιστώνται για τον τονισμό του περιγράμματος των χειλιών και την αύξηση του μεγέθους τους. Συχνά οι γυναίκες που q>o6ou-νται το αποτέλεσμα μιας δραματικής αλλαγής προτιμούν αρχικά τις ενέσιμες τεχνικές, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα, οπότε αν το μετανιώσουν ή κάτι δεν τους αρέσει μπορούν να το διορθώσουν ή και να μην το επαναλάβουν.

Επέμβαση με χοριο-λιπώδη αυτομοσχεύματα:

Στα αυτομοσχεύματα περιλαμβάνονται το λίπος (λιποπροσθετική) και το χόριο (δέρμα χωρίς την επιδερμίδα). Κατά τη συγκεκριμένη επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή KUI παίρνει uno) κρυφά σημεία του σώματος (από σημεία δηλαδή που συνήθως είναι καλυμμένη) αυτομοσχεύματα και τα τοποθετεί κάνοντας πάλι μια τομή στην περιοχή των χειλιών προκειμένου να πετύχει τη μεγέθυνση τους. Η επέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα, γιατί τα ενθέματα απορpoq)ouvTdi και αυτα μετα το πέρασμα μερικών μηνών, και επιπλέον τα αποτελέσματα τους συχνά δεν είναι αξιόπιστα.

 Aiache-Technique (Beverly Hills, Los Angeles):

Πρόκειται για μια εξέλιξη της τεχνικής W-plasty (πλαστικής που γίνεται μέσα από το βλεννογό-νο) και αποτελεί μια μόνιμη χειρουργική λύση με καλά αποτελέσματα. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από το βλεννογόνο του στόματος. Δερμοαπόξεση (χειρουργικό πίλινγκ): Με αυτήν τη μέθοδο αντιμετωπίζονται κυρίως οι λεπτές κάθετες ρυτίδες του πάνω χείλους που είναι ιδιαίτερα έντονες στις καπνίστριες. Παλμικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα: Ενδείκνυται επίσης για την εξάλειψη των ρυτίδων του πάνω χείλους. Για τις επίκτητες δυσμορφίες (π.χ. τραυματισμός του χείλους) και τις συγγενείς ανωμαλίες (π.χ. λαγώχειλο) ανάλογα με το πρόβλημα εφαρμόζεται συνήθως ένας συνδυασμός τεχνικών. Η υγρή σιλικόνη έχει καταργηθεί διότι δημιουργούσε προβλήματα (δυσμορφίες και επιπλοκές). Τα συμπαγή συνθετικά μοσχεύματα, παρά τα αρχικά κα-λά αποτελέσματα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Τα υπόλοιπα ενέσιμα υλικά που έχουν μόνιμα αποτελέσματα δεν έχουν αποδείξει ακόμα τη μακροχρόνια ασφάλεια τους και γι' αυτό δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

KNOW HOW

Μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει ένα οίδημα για λίγες μέρες το οποίο θα υποχωρεί σταδιακά. Τις πρώτες μέρες επιβάλλεται οι τροφές να είναι μαλακές. Απαιτείται επίσης χορήγηση αντιβίωσης και συστηματική υγιεινή του στόματος. Το βάψιμο των χειλιών μπορεί να γίνει μετά την 6" μετεγχειρητική μέρα. Τα ράμματη ηφαιρούνται σε 6 μέρες. Οι καπνίστριες πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα για περίπου 10-15 μέρες μετά την επέμβαση για να μην επηρεαστεί η επούλωση του τραύματος. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Τις πρώτες μέρες, που το οίδημα είνοι έντονο, συνιστάται η παρημονή στο σπίτι.

ΘΑ ΕΧΩ ΣΗΜΑΔΙΑ;

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι, όταν γίνει χειρουργική επέμβαση με την τεχνική Aiache, το αποτέλεσμα διαρκεί εφ' όρου ζωής. Στις επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται χοριο-λιπώδη αυτομοσχεύματα το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, γιατί απορροφώνται και αυτά με το πέρασμα μερικών μηνών και χρειάζεται επανάληψη της επέμβασης. Οι ενέσιμες θεραπείες επίσης δεν είναι μόνιμες - τα αποτελέσματα τους διαρκούν 5-6 μήνες.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;


Ευχαριστούμε τον πλαστικό χειρουργό Νώντα Καποσίτα, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, για την πολύτιμη συνεργασία.

 

<< Back

 

My Google+ Profile